Cei mai nocivi aditivi alimentari-TBHQ

Cu denumirea completă de butylhydroquinone tertiar,această substanţă este un derivat al butanului. Rolul ei ste de a păstra proaspete,pentru o durată cât mai îndelungată,alimentele. Se găseşte în special în chipsuri,mâncarea de tip fast-food sau semi-preparată,dar şi în covrigei şi biscuiţi. Dacă este consumat în doze mici nu este periculos,însă în exces duce la delir,senzaţie de sufocare,probleme de vedere şi o stare de nelinişte.

 

Cei mai nocivi aditivi alimentari-Triacetina

Poate apărea pe eticheta produselor cu denumirea de glycerol triacetate şi este folosit pentru a da alimenteloracea compoziţie moale pe care o au gumele şi unele jeleuri. Este folosită şi în prăjituri pentru a fi mai moi şi a preveni uscarea blaturilor. Se mai găseşte şi în produsele de machiaj,parfumuri şi ţigări.

Cei mai nocivi aditivi alimentari-Silica

Sau mai bine zis dioxidul de siliciu,poate fi utilizat în mai multe moduri. Apare cu precădere în cremele pentru cafea sau în supele la plic. Dacă nu este utilizată în bucătărie,o mai găseşti şi în insecticide.

 

Cei mai nocivi aditivi alimentari-Nitratul de sodiu

Pe lângă faptul că este un excelent conservant pentru carne şi produsele derivate din aceasta,nitratul de sodiu este cel care dă acea culoare apetisantă baconului. Deşi este considerată o substanţă sigură pentru consum,acidul ascorbic din componenţa lui stimulează absorbţia substanţelor chimicede către organism.

 

Cei mai nocivi aditivi alimentari-BHA

Produsele uleioase nu se mai oxidează dacă în componenţa lor este acest antioxidant. Carnea uscată,maioneza,guma şi supele instant de pui îl pot conţine. Se crede că el perturbă dozajul hormonilor de către organism şi nu este recomandat femeilor însărcinate.