Aspartam (E 951)

 

Este un îndulcitor artificial care se găseşte în aşa-zisele produse dietetice ori în cele fără zahăr. Oamenii de ştiinţă spun că,alături de alţi îndulcitori artificiali,aspartamul poate duce la apariţia multor afecţiuni:obezitate,dureri de cap şi unele tipuri de cancer. Studii recente arată că îndulcitorii artificiali pot afecta metabolismul şi chiar starea de spirit.

 

Sirop de porumb bogat în fructoză

 

Este un îndulcitor care se găseşte în produsele alimentare prelucrate,cum sunt pâinea,bomboanele,iaurturile,sosurile pentru salate,legumele conservate şi cerealele. Acest îndulcitor este toxic pentru ficat,iar consumul excesiv contribuie la rezistenţa la insulină,mărind riscul apariţiei diabetului zaharat şi a bolilor de inimă.

 

Glutamatul monosodic (MSG) (E621)

 

Este o aromă care se întâlneşte în unele produse alimentare din China,cum sunt chipsurile de cartofi,snacksurile,prăjiturelele,supa la conservă,alimenteşe congelate. Aditivul este un declanşator comun al migrenelor şi merge mână în mână cu creşterea cantităţii de sodiu din organism.

 

Grăsimile trans

 

Se găsesc în margarină,chipsuri,biscuiţi,produse de patiserie şi fast-food. Grăsimile trans sunt utilizate pentru a extinde termenul de valabilitate şi pentru a îmbunătăţi textura alimentelor. Specialiştii avertizează că acestea favorizează dezvoltarea unor boli de inimă şi a diabetului.

 

Coloranţii alimentari

 

Se întâlnesc în cocteilurile de fructe,îngheţată,bomboane,produse de patiserie. Studii arată că aceştia pot duce la apariţia hiperactivităţii la copii şi cancer.

 

Sulfiţii

 

Sunt conservanţii şi potenţatorii de aromă care se găsesc în băuturile răcoritoare,sucuri,fructe uscate,condimente. Se estimează că10% din populaţia lumii este sensibilă la aceşti compuşi pe bază de sulf,cu simptome variind de la febra fânului până la anafilaxie.

 

Nitratul de sodiu

 

Este un conservant sintetic,care se găseşte în carnea procesată. Unele studii efectuate pe animale arată că acesta este un compus cancerigen.

 

Bromatul de potasiu (E 924)

 

Este un agent de îngroşare,care se găseşte în pâine,chifle,chipsuri,covrigi. Bromatul de potasiu se foloseşte pentru a consolida aluatul şi pentru a scurta timpul de coacere. În timp,poate provoca tulburări renale sau ale sistemului nervos şi disconfort gastro-intestinal.