Păducelul şi rozmarinul scad tensiunea

Suferi de hipertensiune? Evită stările tensionate,nopţile nedormite şi munca epuizantă. De asemenea,e bine să reduci consumul de alcool şi de cafea. Fă plimbări cel puţin 30 de minute în fiecare zi,ca să pui sângele în mişcare. Pe lângă aceste măsuri obligatorii pentru sănătatea inimii,fă ceaiuri şi infuzii din rozmarin şi păducel.

Au proprietăţi cardiotonice şi de reglare a tensiunei arteriale. Fă un ceai dintr-o jumătate de linguriţă de frunze tinere la o cană de 250 de ml de apă şi când dă în clocot ia-l de pe foc. Bea două căni pe zi,timp de cel puţin o săptămână. Pentru calmarea palpitaţiilor poţi consuma şi infuzie de păducel. O prepari dintr-o linguriţă de plantă uscată şi o cană de apă,fiartă timp de 10 minute. Bea un ceai pe zi,cu înghiţituri mici şi nu tot o dată,până la reglarea tensiunii.

Bradul şi genţiana alungă gripa

Strănuţi,îţi curge nasul şi te-ai pricopsit cu o tuse uscată,care nu te lasă să te odihnesti? Mugurii din brad îi vin de hac gripei. Au calităţi expectorante,antitusive şi sudorifice şi pot „scoate“ răceala din corp în timp scurt. În ceaiul din 50 g de muguri de brad la 1.000 de ml de apă se fierb 5 cepe şi la urmă se adaugă 10 g de miere. Se beau 2 căni pe zi.

Când ai febră mare,fă un decoct din 1 lingură de genţiană la 500 de ml de apă şi fierbe timp de 15 minute. Ceaiul care poate alunga febra se bea fracţionat,în 3 reprize.

Valeriană şi levănţică,pentru somn uşor

Stresul şi problemele de zi cu zi îţi pot fura starea de linişte şi somnul. Dacă te prind orele târzii cu gândul la soluţii salvatoare,bea un ceai din valeriană. Infuzia se prepară din 1 linguriţă de rădăcină mărunţită de valeriană la 100 de ml de apă clocotită şi se bea în cursul unei zile sau seara la culcare. Valeriana calmează sistemul nervos,reduce stările de excitaţie şi produce un somn liniştitor.

Ca să măreşti acţiunea calmantă şi sedativă a valerianei asociaz-o cu muşeţel,levănţică şi mentă.

Coada-şoricelului calmează durerile menstruale

Lună de lună te confrunţi cu dureri menstruale insuportabile? Încearcă să bei infuzie de coada-şoricelului în perioada cu probleme. Se prepară din 1-2 linguri la 500 de ml de apă şi după ce dă în clocot se lasă deoparte aproximativ 5 minute.

Coada-şoricelului reglează hemoragiile abundente şi calmează durerile menstruale. Poţi înlocui 1 lingură de coada-şoricelului cu gălbenele,pentru că au aceleaşi proprietăţi benefice în caz de dismenoree.

Sfatul specialistului
Dr. Ruxandra Constantina,
medic specialist apifitoterapie,
Clinica Medas,Bucureşti

Remediile pentru normalizarea tensiunii trebuie introduse treptat,pornind de la doze mici,mărite progresiv,până la atingerea efectului dorit. Sunt recomandate pentru hipertensiune plante cu acţiune diuretică precum păducelul,rozmarinul,troscotul şi frunzele de măslin. Bradul se pot utiliza intern sub formă de ceai din muguri şi sirop din ace pentru tratamentul bronşitelor,gripelor şi a tusei.
În combaterea insomniei se pot consuma plante cum sunt valeriana şi lavanda,care au proprietăţi sedative,de calmare,de diminuare a stresului,a anxietăţii şi de inducere a somnului. Ceaiurile se beau calde,cu aproximativ 30 de minute înainte de culcare. Pentru probleme menstruale recomand infuzia din coada-şoricelului,care are acţiune excelentă asupra aparatului genital feminin şi este utilă în caz de dismenoree,tulburări de ciclu,fibrom,chist sau cancer ovarian.