Cu arsurile solare nu-i de glumă! Nu e vorba doar că usturimile şi mâncărimile îţi strică vacanţa. În funcţie de gravitate, ele pot apărea băşici urmate de descuamarea pielii. De la primele semne, aplică un tratament naturist pentru a preveni agravarea.


Comprese reci cu infuzii calmante

Pentru refacerea pielii, îţi sunt utile compresele cu infuzii de gălbenele, frunze de pătlagină, sunătoare, coada-şoricelului sau muşeţel. Cantitatea de plantă necesară fiecărui fel de infuzie diferă. Pentru ceaiurile de coada-şoricelului şi muşeţel îţi trebuie câte 2 linguri la 250 ml de apă fiartă, pentru sunătoare o lingură, iar pentru gălbenele şi pătlagină doar câte o linguriţă. După 10 minute de infuzare, strecori şi răceşti, înmoi o compresă sterilă şi o întinzi pe zona afectată de ultraviolete. O altă variantă este să faci spălături locale. Aceste leacuri se folosesc de 2-3 ori pe zi.

Uleiuri vindecătoare

Timpul de vindecare a bolii este scurtat şi de uleiurile de cătină şi de levănţică. Amesteci 3 picături de ulei esenţial de levănţică în ulei vegetal (de măsline sau floarea-soarelui) şi masezi uşor porţiunea de piele arsă. Este important să repeţi procedura de 2 sau de 3 ori pe zi, până la vindecare. Uleiul de cătină îl aplici ca atare pe locul înroşit, cu aceeaşi frecvenţă. O cură de o lună cu ulei de cătină reface pielea afectată nu doar de arsuri, ci şi de operaţii şi răni.


Cataplasma cu fructe sau legume, soluţia rapidă

Previi apariţia băşicilor şi dacă pui pe zonele arse de soare cataplasme cu pulpă zdrobită de pepene galben ori de dovlecel, morcovi sau cartofi raşi, ceapă crudă mărunţită. Le pui direct pe piele sau într-o bucată de tifon şi le menţii 20-30 de minute. Sunt potrivite mai mult în cazul arsurilor uşoare.


Capsulele regenerează pielea din interior

Remedii bune pentru uz intern în arsurile solare sunt şi extractul de seminţe de grepfrut şi pulberea de ananas. Ambele se găsesc sub formă de capsule la magazinele cu produse naturiste. Îţi cresc aportul zilnic de vitamine (E, C) şi zinc, substanţe nutritive importante pentru piele, protejează structurile de colagen şi accelerează procesul de regenerare. Iei o capsulă de extract de grepfrut de 3 ori pe zi sau câte 2 capsule de pulbere de ananas, dimineaţa şi seara, înainte de masă, cu un pahar de apă.

Sfatul specialistului


Dr. Dana Popoiu, medic specialist dermatovenerologie, Clinica Dermestetica


Produsele cosmetice precum parfumurile, uleiurile sau cremele care conţin extracte de portocală, lavandă, lime, verbină, mosc sau lemn de santal pot produce o reactivitate mai mare la soare. Este necesară o atenţie mare la produsele exfoliante care conţin alfa sau beta hidroxiacizi sau tretinoin care, prin subţierea pielii, o fac mai reactivă la radiaţia solară.

Truc Click! pentru femei

Pentru a diferenţia frunzele de pătlagină de cele toxice de degeţel lânos (Digitalis lanata), reţine că acelea periculoase au peri mari numai pe marginea frunzei, nu pe ambele feţe.

Sursa foto: home.bt.com