Cascada Angel,Venezuela

O cădere de apă spectaculoasă este oferită de Cascada Angel,care este cea mai înaltă din lume,având o înălţime de 979 de metri. Este situată în Venezuela,fiind formată pe cursul râului Rio Carrao. Perdeaua de apă curge cu viteză uluitoare de pe platoul muntos Auyan-Tepui,lăsând în urmă un zgomot asurzitor.

Cascada poartă numele aviatorului Jimmie Angel,primul care a avut curajul să zboare  deasupra apelor învolburate ale acesteia.

Cascada Victoria,Zimbabwe şi Zambia

Cunoscută drept cea mai frumoasă cascadă a Africii,Cascada Victoria se aflaă pe râul Zambezi,la graniţa dintre Zimbabwe şi Zambia.  Formează cea mai largă perdea de apă de pe Glob,întinzându-se pe o distanţă de 1708 metri.

Zgomotul făcut de căderea de apă,înaltă de 108 metri,se aude de la o distanţă de 40 de kilometri. Ceaţa provenită în urma căderii de apă poate fi văzută de la 50 de kilometri depărtare. Localnicii chiar îi spun „fumul care tună“.

Cel care i-a dat numele,în onoarea Reginei Victoria,  în anul 1855,a fost scoţianul David Livingstone,primul european care a ajuns la cascadă.      

                                                                                      

Cascada Baatara Gorge,Liban

O altă minune făurită de natură este Cascada Baatara Gorge,din Liban,descoperită în anul 1952,de către speologul francez Henri Coiffait.

Are o înălţime de 255 m,iar căderea de apă se pierde într-o peşteră imensă. Mai ese cunoscută şi drept „Peştera celor trei poduri“,datorită celor trei poduri create în mod natural chiar în interiorul prăpastiei.

Cascada Bigăr,România

Şi România se poate lăuda cu cascade a căror frumuseţe pur şi simplu îţi taie respiraţia. Una dintre ele,Cascada Bigăr,este situată chiar în ţara noastră,în pădurile umbroase din Munţii Aninei,în judeţul Caraş-Severin.

Apa care formează o perdea curge peste stâncile acoperite cu muşchi verde din jurul cascadei. Frumuseţea acesteia nu a trecut neobservată în străinătate,căci a fost declarată cea mai frumoasă cascadă din lume de cătrejurnaliştii site-ului The World Geography.

Cascada Niagara,SUA şi Canada

Cea mai vizitată cascadă din lume,Niagara,formează o porţiune de graniţă naturală între Canada şi Statele Unite ale Americii.  Partea canadiană a cascadei se numeşte Horseshoe Falls şi are o înălţime de 56 de metri,iar cealaltă parte,American Falls are o înălţime de 58 de metri. Peste 20 de milioane de persoane vin anual să viziteze această minune a naturii.

Se spune că Niagara s-a format acum mai bine de 12.000 de ani. Căderea puternică de apă (5,5 milioane de litri pe secundă) formează o ceaţă care,în combinaţie cu razele soarelui,dă naştere unor curcubee spectaculoase.

Ban Gioc-Detian,Vietnam şi China

O cascadă fascinantă este Ban Gioc,aflată pe cursul râului Xuan Quy,la frontiera dintre China şi Vietnam.

Are o înălţime de 30 de metri,fiind comousă din două cascade.Peisajul este spectaculos,căderile de apă fiind separate de roci şi copaci. Apa care loveşte stâncile poate fi auzită de la o distanţă de câţiva kilometri. În apropiera cascade există mai multe peşteri,despre care se spune că în trecut erau folosite drept ascunzători pentru comori.

Ştiai că...

...anumite părţi din filmele „Niagara“,„Superman“şi„Piraţii din Caraibe“au fost filmate la Cascada Niagara?

în Antarctica,la baza gheţarului Taylor, există o cascadă care are culoarea roşie,datorită oxizilor din fier prezenţi în apă? Aceasta a fost descoperită în anul 1911.

… în Filipine există o cădere de apă,Asik-Asik,despre care se spune că are puteri tămăduitoare?