Cele mai frumoase femei din Africa. Femeile Himba

În cultura himba aspectul fizic este extrem de important,iar întreaga lor artă constă în decorarea propriului corp. Cel mai important obiect decorativ pentru femei,în special pentru cele care în trib un statut privilegiat,este ohumba,o scoică pe care ele o poartă la gât şi pe care o obţin cel mai des prin schimburile comerciale cu triburile din jur. O scoică cu o formă cât mai regulată poate  fi echivalentul unui taur.

Modul în care-şi aranjează podoaba capilară nu are doar un scop estetic,dar este un semn al poziţiei sociale şi al maturităţii sexuale. Părul este împletit în numeroase codiţe,care sunt refăcute periodic. Refacerea codiţelor poate dura şi două zile,perioadă în care părul nu este spălat cu apă,ci cu cenuşă.

Însă ceea ce distinge femeile himba de cele din celelalte triburi şi care le oferă în acelaşi timp o frumuseţe aparte este culoarea roşie a pielii. Aceasta provine de la o vopsea,obţinută din amestecarea ocrului cu fier. Pentru a oferi pudrei de ocru fineţe şi a fi uşor de aplicat este amestecată cu unt. Pudra nu are doar rol estetic,ci oferă protecţie şi împotriva radiaţiilor solare sau a înţepăturilor de insecte.

Tribul himba locuieşte pe teritoriul Namibiei,iar vestimentaţia lor este fabricată din piei de animale.