Peşteriledin Apuseni sunt printre cele mai frumoase din ţară şi,dacă ai timp,îţi sugerăm să acorzi cât de mult poţi din timpul tău fiecăreia dintre ele,pentru că sigur vei rămâne cu impresii de neuitat.

Cele mai frumoase peşteri din Apuseni-Gheţarul de la Scărişoara

Gheţarul de la Scărişoara sau „Uriaşul de gheaţă“,cum mai este cunoscută această peşteră,reprezintă un obiectiv turistic de neratat,fiind şi unul din cele mai cunoscute puncte de atracţie din zonă.

A fost declarată monument natural al naturii în anul 1938 şi de atunci vizitele turiştilor nu au încetat.

Gheţarul de la Scărişoara se află chiar în Parcul Natural Apuseni,la nici mai mult nici mai puţin de 2 kilometri de Gârda de Sus,şi este întins pe o suprafaţă de 700 de metri,înalt de 24 de metri,având în componenţă trei camere:Sala Mare,Biserica şi Sala cu stalagmite de gheaţă.

Această peşteră spectaculoasă datează de peste 4.000 de ani.

Cele mai frumoase peşteri din Apuseni-Peştera Poarta lui Ionele

Spre Bihor,în Apuseni găseşti în versantul drept al Văii Ordâncuşa,la aproximativ 800 de metri altitudine,PeştereaPoarta lui Ionele. Ajungi la ea prin Valea Arieşului,din comuna Gârda de Sus.

Specialiştii în geologie spun că această peşteră,supranumită şi „Peştera haiducului“ este una dintre cele mai terifiante peşteri din ţară,probabil şi din cauza coloniilor de lilieci care trăiesc în peşteră. Cu un portal de 17 metri,Peştera Poarta lui Ionele este sculptată în calcare albe,în interiorul căreia poţi vedea o galerie cu traseu frânt.

La intrarea în peşteră un pârâu ţâşneşte din piatră.

Cele mai frumoase peşteri din Apuseni – Gheţarul de la Vârtop

Se numeşte Gheţarul de Vârtop şi este considerată de geologi şi de oamenii locului „Peştera Minunată“. Pe bună dreptate,pentru că acest gheţar te duce înapoi în timp de cum păşeşti spre gura peşterii. Turiştii care sunt îndrăgostiţi de istorie dar şi alţii,dornici să descopere viaţa omului preistoric,îşi pot imagina cu uşurinţă cum trăia acesta în locuinţa de piatră.

Gheţarul de la Vârtop este localizat în comuna Arieşeni şi,dacă te înarmezi cu poftă de cunoaştere şi cu o lanternă,poţi descoperi numeroase formaţiuni de piatră şi de gheaţă,de forme diferite şi extrem de bine conservate.

Culoarul peşterii se străbate prin urcuşuri,coborâşuri,mers aplecat sau în genunchi.

Ştiai că...

...aceastăpeşterăa început să fie cunoscută şi vizitată de turişti în anii 1970? Atunci au fost găsite urme de picior de 22 de centimetri lungime şi 10,6 centimetri lăţime,care au aparţinut omului de Neanderthal. Se pare că urmele pietrificate datau de acum 62.000 de ani,analiza prin metoda Uraniu-Thoriu fiind făcută în funcţie de vechimea stalagmitei. 

Credite foto:www.ghidvideoturistic.ro