Sub o atentă supraveghere din partea stăpânului,atunci când apar primele semne de îmbolnăvire,ele pot fi protejate prin diverse tratamente si remedii specifice afecţiunii de care suferă.  Uneori, infecţiile ocularepot fi rezultatul unei tumori la nivelul pleoapelor,sau a altor secţiuni ale ochiului,care pot determina orbirea. Important este să faci câte o vizită medicului veterinar,să ştii totul despre stărea de sănătate a pisicii tale.

Glaucomul

Glaucomul este caracterizat printr-o creştere a presiunii în interiorul ochiului,ceea ce duce la funcţionarea necorespunzătoare a cristalinului ochiului. Presiunea oculară poate fi redusă prin medicamentaţie specifică într-o fază incipientă. În cazuri mai severe,el nu poate fi tratat doar printr-o intervenţie chirurgicală.

Melanomul

Este o afecţiune a ochiului foarte uşor de sesizat. Melanomul apare ca rezultat al îngroşării irisului. Acesta îşi schimbă culoarea ca urmare a infectării şi devine vizibil pentru cei ai casei. Singura soluţie este îndepărtarea ochiului cu ajutorul chirurgiei plastice. Această boală este răspândită în rândul pisicilor în vârstă.

Cataracta

În cazul cataractei,lentila ochiuluidevine opacă şi dă senzaţii de tulburări optice. Dacă este neglijată,ea conduce la glaucom. Deşi este mai răspândită în rândul câinilor,nici pisicile nu scapă de acestă afecţiune. Important este ca aceasta să fie descoperită la timp şi să se trateze în fază incipientă. Cazurile mai grave de cataractă sunt tratate doar prin transplanturi de lentile.

Herpesul

Această boală apare din cauza prezenţei virusului Herpes în organism. Virusul se găseşte în nervul optic,ganglioni,amigdalite şi în  terminaţiile nazale ale pisicilor. Unul dintre cele mai simple alternative de prevenire a bolii este vaccinarea felinei împotriva acestui virus.

Atrofierea progresivă a retinei

Este vorba de o tulburare moştenită  şi este incurabilă. O pisică cu PRA suferă de o vedere din ce în ce mai slabă,iar în cele din urmă orbeşte.Este o boală care se instalează treptat şi nedureroasă,  iar pisica reuşeste să se adapteze cu uşurinţă la noile condiţii de viaţă.

Conjunctivita

Conjunctivita apare în momentul în care membrana ochiului devine umflată şi se înroşeşte,de multe ori din cauza prezenţei virusului Herpes.În astfel de cazuri,tratamentele sunt foarte complicate şi este posibil ca după ce a fost tratată,să recidiveze. Este o boală cu transmitere,astfel pot fi afectate şi alte animale,dar şi omul.

Orbirea bruscă

Stresul şi hipertensiunea arterială conduc la orbirea definitivă a pisicii.Tulburările hormonale,problemele cu rinichii şi alte boli,precum diabetul,pot conduce spre o astfel de problemă.Sângerarea ochilor şi pupilele dilatate sunt simptomele majore care indică acest lucru.


Citeşte şi:

7 lucruri de ştiut înainte de a-ţi lua pisică

5 semne că pisica ta e în formă