O dată pe lună,celulele de la suprafaţa scalpului se regenerează,iar cele moarte se depun într-o foliculă subţire care în mod normal este îndepărtată la spălat. O ciupercă vine să dea peste cap această rutină şi cauzează accelerarea regenărării. Din acest motiv,numărul de celule moarte este mai mare,pelicula se îngroaşă şi se desprinde treptat,proces cunoscut sub denumirea de mătreaţă.

Cea mai simplă metodă este să-ţi speli părul cât mai des. În acest fel vei îndepărta pelicula de celule înainte să apuce să se formeze.

Nu doar spălarea frecventă este eficientă. Importantă este şi schimbarea şamponului după o anumită perioadă de timp,de preferabil o dată la trei luni,deoarece părul are tendinţa să se obişnuiască cu el şi să nu mai răspundă la calităţile lui. Bineînţeles,trebuie să utilizezi şampoane antimătreaţă,în special pe cele care conţin zinc,seleniu şi acid salicilic,toate cu proprietatea de a limita acţiunea ciupercii.

Citeşte şi:

Oţetul,remediu împotriva mătreţii

Reţete minune pentru un păr strălucitor

În timpul procesului de spălare,nu uita să şamponezi părul de două ori. Prima spălare doar va îndepărta stratul de celule moarte în timp ce a doua va acţiona în profunzime şi va ameliora daunele cauzate de ciupercă. Este bine ca în timpul celei de-a doua spălări să laşi şamponul să acţioneze pentru cinci minute,pentru a avea timp să pătrundă în celulele scalpului.

Pentru cazurile mai disperate,în care şampoanele antimătreaţă nu-şi mai dovedesc eficienţa,poţi încerca şamponul cu petrol. Acesta are proprietatea de inhiba regenerarea celură,deci vei face mai puţină mătreaţă. Este indicat ca ultimă soluţie,deoarece are şi câteva contraindicaţii,iar cea mai evidentă este faptul că provoacă decolorarea firelor de păr.