Mărul – datorită numeroaselor beneficii pe care le are pentru organism,este astăzi unul dintre cele mai consumate şi mai apreciate fructe. Iată care sunt cele mai zemoase soiuri de mere:

Cele mai zemoase soiuri de mare sunt şi foarte gustoase

Golden Delicious este unul dintre cele mai zemoase soiuri de mere. Savoarea acestor mere este excepţională şi se păstrează mult timp. Textura fină,coaja verde-gălbuie ascund un interior crocant,dulce şi  foarte zemos. Merele Golden Delicious sunt ideale pentru gustare sau pentru picnic,pentru salate,plăcinte ori gemuri.

Printre cele mai zemoase soiuri de mere se numără şi Jonagold. Merele din acest soi au fructele mari,dulci şi zemoase,iar coaja este subţire. 

Fructul este mijlociu spre mare,cu forma conică-globuloasă şi suprafaţa netedă. Pieliţa-tare,aspră la pipăit,mată. Culoare acoperitoare este roşie-oranj,uneori cu striuri mai întunecate,foarte atrăgătoare şi ocupă 45-60% din suprafaţa fructului. Pulpa – de culoare galbenă sau galbena-crem,tare,crocanta,suculentă,parfumată,dulce-acidulată

Pinova,unul dintre cele mai zemoase soiuri de mere

Şi Pinova se numără printre cele mai zemoase soiuri de mere. Fructele mari/mijlocii au pulpa tare,pietroasă şi gust dulce-acrişor plăcut,echilibrat.

De asemenea,printre cele mai zemoase soiuri de mere se numără şi cel numit Jonathan.

Fructele sunt foarte apreciate,mijlocii ca mărime,tronconice,cu suprafaţa netedă,intens colorate în roşu pe partea însorită. Pulpa,alb-gălbuie,este fermă,foarte suculentă,dulce,armonios acidulată,fin aromată.

Nu putem să nu spunem de Idared atunci când vorbim despre cele mai zemoase soiuri de mere. Idared este un măr mare,are o formă rotund-turtită. Este roşu deschis cu nişte dungi imprecise pe un galben deschis. Este moale şi neted. Pulpa este albă,zemoasă,plăcut aromată. Este crocant,zemos şi dulce când este foarte copt.

În ceea ce priveşte beneficiile acestor fructe,după ce au studiat obiceiurile alimentare a peste 60.000 de persoane (bărbaţi şi femei) în decurs de un an,cercetătorii de la Institutul Naţional pentru Sănătate Publică din Helsinki au descoperit că subiecţii care au consumat mere în mod regulat  şi în cantităţi apreciabile au ajuns să aibă un risc general de deces cu 12% mai mic decât cei care mâncau doar ocazional mere. La cei care consumau zilnic mere s-a constatat şi o reducere considerabilă a riscului anumitor boli. Folosirea a cel puţin unui măr pe zi reduce riscul de astm cu 45%,diabet tip 2 cu 27%,infarct cu 25%,cancer pulmonar cu 60%,boli cardio-vasculare cu 25%.