Cum se manifestă

 

Cele mai frecvente simptome ale ciupercii sunt cojirea şi crăparea pielii piciorului sau înroşiri,mâncărime,senzaţia de arsură.  Ciuperca se poate manifesta şi sub forma unor vezicule care conţin la început un lichid limpede. Veziculele se unesc apoi şi se sparg,formând eroziuni dureroase (forma umedă). Micozele se manifestă şi în formă uscată,cu îngroşări şi cojiri ale pielii. Ambele forme se pot întâlni la acelaşi bolnav.

 

 

Ce măsură să iei

 

Ciuperca se transmite prin contact direct,de la om la om şi,indirect,prin îmbrăcămintea de corp,ciorapi. De aceea,se recomandă ca aceste piese de vestimentaţie să fie strict de uz personal. Boala se ia şi din colectivităţi,acolo unde căzile de baie sau duşurile sunt de uz comun. Deşi este foarte contagioasă,nu toate persoanele se infectează cu ciuperca respectivă. Riscul de a o contracta cresc cu vârsta,iar persoanele care au făcut o dată ciuperca piciorului riscă să se infecteze şi a doua oară.

 

 

Tratamentul potrivit

 

Tratamentul poate fi prescris numai de medic,pentru că cel făcut după ureche sau lipsit de continuitate nu face decât să ducă la ameliorări de moment,fiind urmat de recidive. Stabilirea unui diagnostic corect este necesară pentru a deosebi afecţiunea de alte boli cu efecte asemănătoare.

 

 

Tratamente „de casă”

 

Te ajută să grăbeşti vindecarea,dar nu înlocuiesc tratamentele prescrise de doctor. În timpul fenomenelor inflamatorii,aplică comprese cu infuzie de muşeţel sau cu soluţie slabă de permanganat de potasiu. Poţi să mai dai pe piele cu soluţii slabe de albastru de metilen sau cu violet de genţiană 1 %. După dispariţia inflamaţiilor,aplică la indicaţia medicului substanţe cu acţiune fungicidă,de distrugere a ciupercilor.

 

 

Igiena e importantă

 

În timpul tratamentului,igiena riguroasă a picioarelor se impune:renunţă la ciorapii in fibre sitnetice şi la pantofii care nu sunt de piele. Înainte de a purta încălţămintea,dezinfecteaz-o cu o soluţie de oţet sau cu spirt medicinal.