Broccoli conţine glucozinolaţi, fitonutrienţi, flavonoide şi diferiţi compuşi antioxidanţi, dar şi sulforafanul, un compus care distruge celulele canceroase fără a deteriora celulele sănătoase din jur.

Datorită tuturor substanţelor nutritive pe care le conţine, broccoli are capacitatea de a preveni diferite tipuri de cancer, reduce colesterolul, îmbunătăţeşte sistemul digestiv, detoxifică organismul, întăreşte sistemul imunitar, protejează pielea etc.


Un alt compus care luptă împotriva celulelor canceroase este licopenul, ce se găseşte în roşii. Acesta este un antioxidant bun şi inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. 

Astfel, potrivit unui studiu publicat în Journal of Cancer Research, consumate împreună, aceste două alimente devin o armă împotriva celulelor canceroase. 

“Când roşiile si broccoli sunt consumate împreuna, vom obţine un efect aditiv, adică o substanţă contribuie la acţiunea altei substanţe, putând să îi schimbe compoziţia şi efectele. Credem că este aşa pentru că diferiţi compuşi bioactivi din fiecare aliment lucrează pe căi diferite împotriva cancerului”, a explicat John Erdman, profesor de nutriţie la Universitatea din Illinois.


Concluziile cercetătorilor se bazează pe un studiu realizat pe şoareci, cărora le-au fost implantate celule canceroase de prostată. Apoi, rozătoarele au fost hrănite astfel: unii au primit 10% pudră de roşii şi 10% pulbere de broccoli, în timp ce alţii au primit doar pudră de tomate sau doar pudră de brocoli. Grupul care primit atât pudra de brocoli cât şi pe cea de roşii a avut cele mai spectaculoase rezultate, tumorile lor fiind diminuate semnificativ.

Cercetătorii spun că oamenii ar trebui să mănânce aproximativ o ceaşcă şi un sfert de brocoli crud şi două ceşti şi jumătate de roşii proaspete pentru a obţine aceleaşi beneficii.


Sursă: doctorulzilei.ro / Foto: pixabay.com