Aceste comportamente sunt cu adevărat importante pentru o relaţie armnioasă cu cei din jur. După toate,atunci când doi oameni,cu două istorii de viaţă distincte,se angajeze unul cu altul,diferenţele de opinie apar. Manipularea acestei dificultăţi ar putea fi diferenţa dintre o rezoluţie de succes şi o îndepărtare unul de altul. Cu toate acestea,în timp ce argumentele şi conflictele au tendinţa de a obţine o mulţime de griji,asta din cauza modului dramatic şi emoţional-încărcat,cercetătorii spun că se face o greşeală atunci când nu este acordată atenţie în modul în care răspundem partenerului

Psihologul Dr. Shelly Gable susţine că modul în care răspundem reciproc,în vremuri bune poate servi ca un barometru al stării de sănătate a relaţiei,şi că poate prezice mai bine calitatea relaţiei decât reacţiile noastre la veşti proaste. Aceasta spune că există patru moduri posibile de a reacţiona. Vezi dacă te regăseşti în vreunul dintre posibilele răspunsuri.

Iată câteva răspunsuri posibile:

Partenerul tău vine acasă de la locul de muncă,radiind de mândrie,spunând:"Ghici ce? Tocmai am găsit un nou client!"

1. Construcţie activă

"Asta-i minunat, dragule! Ai muncit din greu pentru acel proiect. Ce s-a întâmplat la reuniune? Spune-mi totul!" În acest caz,vi se transmit activ emoţii pozitive prin zâmbet şi contactul cu ochii,furnizarea de feedback pozitiv,şi arată interesul de a pune întrebări de urmărire. Când vorbeşti cu încredere,partenerul tău se va simti mai încrezător. 

2. Construcţie pasivă 

"Bine pentru tine." Apoi,schimbi subiectul. Aici,s-ar putea să fie furnizat feedback pozitiv,dar nu se angajează în mod activ partenerul. Comportamentul non-verbal arată o lipsă de interes. 

3. Construcţia activ-distructivă

"Serios? Asta înseamnă vei călători chiar mai mult decât călătoreşti acum? De acum nu te mai văd la fel de des!" Spunând aceste lucruri este o construcţie distructivă,cum sugerează şi numele pe termen lung. Cu alte cuvinte,sunt prezente în mod activ emoţiile negative,cum sunt grija,dispreţul sau furia,şi-ai găsit o modalitate de a spune ceva negativ în discuţia cu partenerului tău.

4. Construcţia pasiv-distructivă 

"Într-adevăr? Ei bine, şi ziua mea a fost lungă. Permite-mi să îţi spun totul." sau "Ce vom viziona pe Tv în seara asta?" În timp ce aici nu sunt afişate în mod activ emoţiile negative,nu sunt angajate în ceea ce partenerul tău vrea să spună,şi fie ignori ceea ce a fost spus,sau vei vorbi despre tine. Acest lucru va face ca partenerul să nu îţi mai povestească nimic,şi încet va începe să se îndepărteze de tine. 

Expertul în relaţii,dr.John Gottman subliniază faptul că relaţiile sunt adesea bazate pe conectare. Fie că este vorba de o atingere,un zâmbet sau o schimbare pe care partenerul să o observe. Acesta este motivul pentru care „construcţia activă” este singurul răspuns care contribuie sănătatea relaţiei de lungă durată. Aceasta ajută la o creştere de încredere,intimitate şi iubire. Permite partenerului să ştie că îţi pasă de el,lucru care stimulează emoţiile pozitive şi creşte satisfacţia relaţiei. Aşadar,cum vei răspunde la o veste bună? Relaţia voastră ar putea depinde de el.