Liste cu alimente interzise,diete drastice,chinuri nesfârşite în sala de fitness... cam aşa arată toate programele tale de slăbit.

Există însă câteva condimente care te pot ajuta să topeşti kilogramele fără ca dieta să ţi se pară un chin.

Este vorba despre condimentele iuţi,ale căror calităţi au fost recent descoperite de nutriţioniştii britanici.

Conform studiilor lor,iuţeala din anumite condimente se datorează unor substanţe active care pur şi simplu topesc grăsimile.

Aceste substanţe cresc nivelul de adrenalină şi frecvenţa cardiacă şi prin urmare organismul arde mai multe grăsimi. 

Ardeiul iute îţi dă senzaţia de saţietate

Nutriţioniştii afirmă că un ardei iute consumat la fiecare masă principală îţi stimulează papilele gustative  atât de tare,încât dă imediat o senzaţie de saţietate şi te împiedică să mai ronţăi altceva între mese.

Un ardei iute înaintea prânzului şi a cinei te ajută să reduci cu 16% porţiile de mâncare.

Substanţa activă care pur şi simplu „topeşte” grăsimile se numeşte capsaicină şi este prezentă şi în ardeii mai puţin iuţi.

Pont:Ardeii iuţi sunt un remediu excelent pentru problemele circulatorii şi afecţiunile ­reumatice. 

Piperul stimulează arderea grăsimilor

Spre deosebire de ardeiul iute,piperul conţine o altă substanţă activă,numită piperină,care stimulează sucul gastric şi,prin urmare,grăbeşte digerarea grăsimilor şi a zaharurilor.

În plus,consumul zilnic de piper are ca rezultat transformarea rapidă a lipidelor în energie.

Pont:este un remediu recomandat pentru persoanele care suferă de hipotensiune sau ­care au o digestie leneşă.

Boabele de muştar grăbesc metabolismul

Cercetătorii de la Oxford au de­monstrat că o lingură de muştar gră­­beşte me­ta­bo­lis­mul cu 15% în ur­mă­toarele ore de după masă.

Sărac în calorii,dar plin de substanţe active care stimulează arderile,clasicul muştar este un excelent ajutor în diete.

Pont:Compresele cu muştar au efect ­analgezic asupra durerilor articulare şi musculare. 

Sfatul specialistului

Dr. Anamaria Iulian

Condimentele iuţi,pe lângă efectele lor terapeutice,  mai au şi darul de a facilita procesul de slăbire prin diverse mecanisme:scad cantitatea de lipide din sânge,oferă protecţie cardiovasculară prin creşterea HDL-colesterolului (bun) şi scăderea LDL-colesterolului (rău),reglează circulaţia sangvină,având rol şi în procesele de termoreglare,cresc rata metabolismului de repaus şi optimizează digestia.