Extractul de vanilie conţine vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, calciu, magneziu, mangan, zinc, potasiu, fier etc. Vanilina conţinută de vanilie este un antioxidant puternic care ajută în cazul bolilor cardiace rezultate în urma stresului. Aşadar, vanilia protejează inima, dar reglează şi metabolismul, alungă oboseala fizică şi intelectuală, frica şi stările depresive, este un stimulent al sistemului nervos.

Totodată, aceasta asigură o digestie uşoară, are efect analgezic, este benefică în cazul durerilor de stomac, cap, reumatism, muşchi, oferă protecţie majoră împotriva oxidării proteinelor şi peroxidării lipidelor, întăreşte sistemul imunitar, ajută la arderea caloriilor, favorizând astfel pierderea în greutate. 

Mai mult decât atât, extractul de vanilie are efecte benefice şi împotriva bolilor canceroase.


Cum se foloseşte păstaia de vanilie

Păstaia cuprinde mii de seminţe mici, negre, care vor da preparatelor aroma delicată de vanilie. Cum o foloseşti? Păstaia se taie pe lungile, apoi se răzuie pulpa cu ajutorul unui cutit.



Nu le arunca după ce le-ai folosit! 

Păstaia rămasă după ce i-ai luat tot miezul nu trebuie aruncată. Poate fi folosită pentru alte preparate delicioase sau ingrediente aromate de care ai nevoie.

Usuc-o şi amestec-o cu zahăr într-un blender sau usucă seminţele de vanilie separat, apoi adaugă-le într-un borcănel de zahăr, pe care îl poţi folosi la prăjituri sau în cafea. O poţi pune şi direct în ibric atunci când fierbi cafeaua.

Poţi pune păstaia folosită în lichidul în care urmează să pui pere, gutui, mere sau alte fructe preferate. Iar lichdul gros ca un sirop care ramane în urma poate fi păstrat pentru a aroma ceaiuri sau pentru a fi turnat peste ingheţată.

Dacă ai săruri de baie care şi-au pierdut mirosul sau vrei să le adaugi arome noi, pune o păstaie de vanilie folosită în recipientul în care le tii. Aromele de vanilie au efect calmant.


Foto: pixabay.com