Covasna, ţinutul conacelor şi al mofetelor

1 70578 original jpg jpeg

Conace unice, sate cu drumuri şerpuite, cu oameni primitori şi mâncare ce îţi lasă gura apă: toate acestea te aşeaptă în Ţinutul Trei Scaune, cum i se spunea odinioară judeţului Covasna.

Odată ajunsă într-un sat de aici,ai impresia că ai păşit într-o lume unde liniştea este la ea acasă,iar peisajele se lasă descoperite treptat,cucerind privirea. Vei fi uimită de frumuseţea caselor,cu porţi care parcă se iau la întrecere cu cele din Maramureş,cu grădini pline de flori vesele şi curţi dichisite. Te vor încânta şi bisericile fortificate,pe care le întâlneşti în unele localităţi,sporindu-le farmecul.

Lăcaş inclus în patrimoniul UNESCO

Biserica fortificată din satul Ghelinţa,inclusă în patrimoniul UNESCO,impresionează  prin frumuseţea construcţiei,dar mai ales prin picturile murale de pe pereţii interiori. Aceste fresce ilustrează atât legenda Sfântului Ladislau,care salvează o fată maghiară răpită de un cuman,cât şi scene din viaţa Mântuitorului. Lăcaşul de cult a fost ridicat în anul 1245,în amintirea Sfântului Imre.

Tărâm al tradiţiilor

Vei descoperi că oamenii locului ţin mult la tradiţiile lor,iar meşteşugurile vechi nu au fost uitate. Vei găsi şi acum localnici care fac meserii transmise din tată în fiu,precum cea e dogar,fierar,tâmplar. Sunt cu toţii bucuroşi să împărtăşească turiştilor care le calcă pragul câteva secrete îndeletniciei lor. Te poţi opri preţ de câteva ceasuri în satul Harale,unde îi vei întâlni pe Szoke Tibor şi Barna,tată şi fiu,dogari recunoscuţi în judeţ. Oameni veseli,îţi vor arăta cum se fac butoaiele din lemn,în care pălinca şi vinul nu îşi vor pierde niciodată aroma. În Ojdula,un alt sat de o frumuseţe rară,te aşteaptă Szabó Erzsébet,care face cu o măiestrie de invidiat  păpuşi din pănuşe de porumb.

Lecţii de gătit cozonac secuiesc

Cum călătorul trebuie să mai şi mănânce,Covasna te întâmpină cu cea mai delicioasă mâncare tradiţională,gulaş şi pâine cu cartofi. Papilele gustative îţi vor fi de-a dreptul vrăjite.

Şi pentru că acest judeţ este renumit pentru aromatul kürtös,pe numele lui complet kürtöskalács,odată ajunsă aici ai ocazia să înveţi să îl prepari. Localnicii au transmis din generaţie în generaţie reţeta deliciosului cozonac secuiesc,aşa că nu există gospodărie unde reţeta să nu fie cunoscută. Iar pentru un alt desert delicios,poţi merge la  familia Szántódin Târgu Secuiesc,o gospodărie învăluită în miros de turtă dulce. Gazda,Jozsef Szántó,a învăţat de la bunica lui să facă turtă,pe care o decorează în fel şi chip.

50f141c4ddb4474ae81e7584390aeeb8 jpg jpeg

Mofeta,gazul bun pentru inimă

Covasna se mândreşte şi cu cea mai mare mofetă naturală din Europa,care este situată pe muntele vulcanic Puturosu,în peştera Pucioasa. Mofetele conţin bioxid de carbon,gaz care iese din munţii vulcanici,fiind de ajutor celor care suferă de hipertensiune arterială,dar şi de reumatism şi de afecţiuni ale pielii. Un centru de tratament cu mofete există în localitatea Hătuica.O cură făcută aici trebuie să dureze cel puţin 10 zile. Băile tradiţionale secuieşti,care arată ca nişte mici piscine,înconjurate de băncuţe din lemn,sunt o altă atracţie a zonei. Au fost amenajate în mai multe zone unde există izvoare minerale.

Pune-ţi o dorinţă la lacul Sfânta Ana

Ţinutul Secuiesc îţi oferă şi o minune a naturii,Lacul Sfânta Ana,din judeţul vecin,Harghita. Este unicul lac din Europa de Est format în craterul unui vulcan. În jurul lui circulă mai multe legende. Una dintre ele povesteşte că un boier a înhămat la caleaşca sa doisprezece fete,una dintre ele purtând numele de Ana. Ea a fost cea care i-a cerut Dumnezeu să rupă pământul sub ele,ca să se scufunde cu tot cu boier. Ruga fetei a fost auzită,căci muntele s-a surpat,iar lacrimile ei au format lacul. Se spune că apa are puteri tămăduitoare şi îi ajută pe cei singuri să îşi găsească perechea.

Idei Click! pentru femei

Unde te poţi caza:

·         Grand Hotel Balvanyos,situat în Băile Balvanyos. Este situat pe DN 11 C,între Băile Tuşnad şi Târgu Secuiesc.

·         Centrul Malkomert,din Cernat,cu cazare la căsuţe. Aici poţi vizita o moară cu apă din secolul al XIX-lea.

Info

Nu uita să vizitezi măcar unul dintre cele 40 de conace pe care le găzduieşte acest tărâm .

Credit foto:Gabriel Crisan