Obiceiuri care îţi distrug sănătatea mintală

1 76702 original jpg jpeg

Bolile cognitive sunt provocate de factori precum genetica şi vârsta, însă unele activităţi zilnice pot creşte riscul ca acestea să apară mai devreme. Problema este că mulţi oameni nu acordă atenţie acestui organ şi, în ciuda recomandărilor, provoacă îmbătrânirea lui prematură.

În consecinţă, este cauzată deteriorarea neuronilor şi a ţesuturilor cerebrale, care afectează abilităţile sale şi interferează cu funcţiile esenţiale ale creierului şi care sunt necesare pentru buna calitate a vieţii.

Iată cum afectezi zilnic sănătatea creierului:

Mănânci prea mult zahăr

Acest ingredient, care se găseşte în majoritatea alimentelor pe care le mâncăm, reduce cantitatea de substanţe chimice produse de creier şi care, cu timpul, afectează funcţia organului. În plus, zahărul consumat zilnic este considerat una dintre cauzele anxietăţii, depresiei şi demenţei. Alege în schimbul zahărului mierea, zahărul de ştevie sau de nucă de cocos.

Nu mănânci micul dejun

Micul dejun este necesar pentru menţinerea sănătăţii generale, dar şi a creierului. Această masă, care este cea mai importantă din zi, îi oferă organismului substanţele nutritive de care are nevoie pentru a se menţine activ. Lipsa lui sau înlocuirea cu alimente nesănătoase creşte riscul de apariţie a diferitelor boli. Micul dejun trebuie să fie sursă de vitamine, minerale, fibre dietetice, proteine, acizi graşi Omega-3 şi antioxidanţi.

Nu bei suficientă apă

Creierul poate fi afectat de lipsa de apă din organism. Deshidratarea scade nivelul de energie, afectează starea de dispoziţie şi îngreunează concentrarea. Deoarece creierul este format în cea mai mare parte din apă, lipsa ei va afecta funcţiile pe care trebuie să le îndeplinească. Este recomandat să se bea între 6 şi 8 pahare de apă pe zi, să se mănânce mai multe fructe şi legume bogate în apă, dar şi să se bea mai multe ceaiuri, sucuri şi alte băuturi naturale.

Dormi puţin

Productivitatea mentală şi fizică este afectată de calitatea slabă a somnului. Deoarece organul nu se poate odihni pentru o perioadă suficientă de timp, funcţiile lobului frontal sunt reduse, lucru care afectează gândirea creativă. În acelaşi timp, segregarea hormonilor de stres creşte, ceea ce diminuează abilitatea de rezolvare a problemelor zilnice. Este recomandat să dormi cel puţin 8 ore, să nu mai foloseşti laptop-ul şi telefonul înainte de culcare şi să iei cina cu 2-3 ore înainte de a te băga în pat.

Credit foto: