Medicul dermatolog Oana Spanu ne explică în ce mod ne putem controla aluniţele apărute pe piele şi cum putem diminua riscul de apariţie a cancerului cutanat.

“Ultravioletele sunt principalul factor de risc din mediul înconjurător în dezvoltarea cancerului de piele. Expunerea indelungată la soare (cronică,pe parcursul multor ani) poate provoca tipuri mai frecvente de cancer de piele,dar mai puţin agresive. Însă expunerile intermitente,dar intense la UV (arsurile solare),pot provoca melanomul,tumora cea mai agresiva,care,depistată târziu,poate conduce la pierderea vieţii.

Riscul de a dezvolta tumori de piele creşte cu numărul orelor petrecute in soare de-a lungul vietii,cu numărul arsurilor moderate sau intense (mai mult de 10 arsuri,in special în copilarie şi adolescentă),la persoanele cu nevi multipli (multe aluniţe),la barbaţi comparativ cu femeile (dacă există un istoric de cancer de piele la pacient sau la rudele acestuia),la persoanele care lucreaza în aer liber (agricultură,construcţii)”,explică Oana Spanu.

Medicul dermatolog recomandă controlul medical periodic al aluniţelor pentru a diagnostica melanomul în faze cât mai incipiente. La fel şi celelalte tumori de piele,leziuni pretumorale (nevi atipici,leziuni la risc).

Află de AICI ce semne are cancerul de piele!