Cine poate spune că nu i s-a întâmplat,măcar o dată în viaţă,să se simtă „vedetă“ în faţa unui public dornic de comedii? Cu toţii trecem prin situaţii stânjenitoare;unii au parte de „aventură“ mai des,alţii,mai rar.

Nimeni nu scapă,asta e sigur,spune teoria de psihologie. Tot felul de situaţii stânjenitoare sunt posibile şi umane,iar felul în care reacţionăm la ele este diferit de la persoană la persoană şi depinde de imaginea de sine şi de imaginea pe care vrem să o lăsăm celorlalţi.

Cum este mai bine să reacţionezi când...

1.Un apropiat îţi spune că ai ceva între dinţi,iar tu îţi dai seama că de când ai mâncat au trecut ore bune. Şi ai tot zâmbit în stânga şi în dreapta.

Ce poţi face: Fă haz de necaz cu oricine te-a prins pe picior greşit. Îi poţi întreba de ce nu ţi-au făcut o poză zâmbind,că era de imortalizat momentul.

2.Ai trimis un e-mail personal,cu explicaţii şi detalii despre familia ta,şefului?

Ce poţi face:Ca să scapi basma curată,pe lângă explicaţia că mesajul era adresat altcuiva,mai poţi spune şi o glumă de genul„cu ocazia asta am mai adăugat nişte date în CV“.

3.Eşti nemulţmită de o colegă şi îţi spui tare părerea despre ea în faţa celorlalţi,fără să-ţi dai seama că „victima“ este în spatele tău. Ce faci?

Ce poţi face:În cazul acesta,replica ta poate fi una de genul „Vorbeam de lup…“ sau „Nici să te bârfesc nu pot…“. Ulterior,în privat se pot cere scuze colegei şi se poate explica frustrarea care a generat nevoia de a vorbi despre el.

4.Te-ai grăbit spre serviciu şi ai transpirat. Miroşi puternic,dar nu ai cum să te întorci să te schimbi. Cum procedezi?

Ce poţi face:Explică pur şi simplu situaţia şi eventual cereţi scuze pentru inconvenient. Detensionează atmosfera cu o glumă potrivită.

5.Ai vărsatcafeauape tine şi eşti nevoită să stai aşa toată ziua?

Ce poţi face:Trage aer în piept ca să te calmezi şi gândeşte-te că oricine putea fi în locul tău.

6.Asculţi muzică la căşti şi începi să fredonezi o melodie preferată,fără să-ţi dai seama că ceilalţi colegi te aud.

Ce poţi face:Tot o glumă ar fi potrivită în această situaţie. Poţi spune,spre exemplu:„Ce ziceţi,pot să iau marele premiu la un concurs de cântat?“

Autoironia este un mecanism de apărare. Când râzi singur de tine,nu mai poate râde şi altcineva.