Citeşte şi: Cum şi când se pune varza la murat. Secretul pe care puţină lume îl ştie

În sticlă sau borcan

Pentru a pune la păstrare frunze de vită de vie ai nevoie de doar 2 lucruri: frunzele de vită şi o sticlă de plastic cu gură largă.  

Mai departe, tot ce-ţi rămâne de făcut este să rulezi fiecare frunză în parte cât mai strâns posibil, similar cu modul în care se rulau ţigările pe vremuri. Cu cât frunză e mai strâns rulată, cu atât se păstrează mai bine.  

Leagă fiecare frunză de vită rulată cu puţină aţă şi bagă-le pe toate în sticlă. Pune sticlă în cămară, într-un loc întunecos şi vei vedea că se păstrează numai bine pentru iarnă.

 Alternativ, în locul sticlei de plastic, poţi folosi la fel de bine un borcan. Ideal este să pui la păstrare cât mai multe foi de vită astfel rulate, pentru a elimină aerul din interiorul borcanului, care le-ar putea oxida. 


La congelator

Frunzele se spală cu grijă şi se opăresc în apa clocotită cam 1 min. Se scot într-o sită şi se lasă la scurs. Se lasă să se răcescă complet, apoi fiecare frunză se rulează , exact cum împăturim o sărmăluţă.  

 Se pun în pungi, cca 30 buc/pungă. Se scoate aerul din pungi , prin presare uşoară şi le legăm strâns.  Se întroduc în congelator iar pentru folosire se lasă la decongelat de seară până dimineaţă.  

 


Frunzele de viţă-de-vie, izvor de sănătate

Bine spălate, zdrobite cu sucitorul şi aplicate pe frunte, în strat de câte două, trei, combat durerile de cap.

Infuzia din frunze de vită-de-vie combate şi insomnia. Se recomanda că frunzele să fie culese cât sunt încă foarte tinere, de un verde intens, strălucitor. Se spăla bine, se lasă la scurs şi se usucă, la umbră, în strat subţire. Sunt uscate şi pot fi depozitate în pungi de hârtie sau de pânză, atunci când se sparg între degete cu un mic zgomot.  

La fel, zdrobite şi aplicate direct pe arsuri, calmează usturimea şi ajută la vindecarea mai rapidă a zonei afectate.

 

Sursă: ziare.com, bucataria-romaneasca.ro,