Potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC),infecţia Lyme este cea mai răspândită boală,care afectează aproximativ 300.000 de persoane pe an în Statele Unite şi 65.000 de persoane pe an în Europa.

Simptomele acestei boli infecţioase variază şi apar în trei etape diferite.

Etapa 1:timpuriu localizate

În prima etapă,simptomele se dezvoltă în una sau două săptămâni după muşcătura de căpuşă. Apar erupţii cutanate şi roşeaţă,ceea ce indică faptul că bacteriile se înmulţesc în fluxul sangvin.

Etapa 2:diseminată timpuriu

Această etapă are loc la câteva săptămâni după muşcătura de căpuşă. Pe măsură ce bacteriile încep să se răspândească în tot corpul,pot apărea erupţii cutanate şi în alte zone decât locul muşcăturii. Este posibil să apară simptome asemănătoare gripei,cum sunt frisoane,durere în gât,oboseală,dureri musculare şi durere de cap.  

Citeşte şi:3 boli pe care le poţi lua de la căpuşe

Etapa 3:diseminată târziu

În cazul în care infecţia nu este tratată în primele două etape,infecţia Lyme intră în cea de a treia fază. Apar simptome precum durere de cap severă,tulburări ale ritmului cardiac,pierderi de memorie pe termen scurt,schimbări de dispoziţie şi tulburări de somn.

Cum previi boala Lyme

-Evită zonele împădurite în care sunt prezente căpuşile,mai ales primăvaraşi vara;

-Poartă şosete lungi pentru a proteja şi acoperi pielea;

-Introdu partea inferioară a pantalonilor în şosete când ieşi în parc sau mergi pe munte;

-Poartă haine de culori deschise. Ele îţi permit să identifici cu uşurinţă insectele pe materialul textil;

-Aplică insecticid special pe haine şi piele.

Citeşte şi:Atenţie la căpuşe! Acum e «sezonul» lor

Ce faci dacă te-a muşcat o căpuşă?

-Căpuşele se ataşează pe zonele calde şi umede:zona inghinală,axilele,zona submamară şi gât. Dacă ai fost în parc sau într-o zonă cu pădure,verifică aceste părţi ale corpului şi asigură-te să nu există nicio căpuşă pe piele.

-Dacă observi o căpuşă pe piele sau pe haine,îndepărteaz-o repede. Astfel reduci riscul de a te infecta.

-Dacă căpuşa este sub piele,îndepărteaz-o cu o pensetă,trângând uşor. Dezinfectează zona cu spirt. Însă,dacă au rămas părţi din corpul insectei sub piele,mergi la spital.

Credit foto:www.discovermagazine.com