Dacă apar deficite de elemente nutritive,corpul începe să sufere de simptome supărătoare,care pot cauza afecţiuni grave. De exemplu,calciulşi magneziul menţin echilibrul organismului uman,iar carenţa lor ar putea dezechilibra profund organismul. Ca să ştii exact dacă suferi din pricina unui nivel scăzut de minerale în corp,cere medicului să faci analizele de rutină la sânge.

Primul simptom al carenţei de calciu

Când simţi în corp senzaţii de amorţeală şi cârcei,de asemenea când te simţi mereu agitată,nervoasă,te doare capul şi nu poţi să dormi,e posibil să suferi de carenţă de calciu. Se mai poate întâmpla ca din această cauză să fii mai tot timpul obosită,să-ţi fie greu să te concentrezi şi,cel mai rău,să scadă randamentul la efort fizic sau la memorare.

Îţi poţi lua calciu din lapte,iaurturi şi brânzeturi,dar şi fasole verde sau uscată,mazăre,gălbenuş de ou,varză,conopidă,morcov,suc de sfeclă roşie (proaspăt,preparat în casă),struguri,seminţe de floarea soarelui neprăjite.

Semnele lipsei de magneziu

Şi magneziuleste mai mult decât important pentru corp,iar lipsa lui este de obicei asociată cu cea a calciului. De fapt,adesea simptomele se aseamănă până la un punct:

-furnicături şi senzaţie de amorţire;

-oboseală;

-greaţă şi stări de vomă;

-spasme sau crampe musculare. De exemplu,poate să-ţi apară tremurul buzelor sau al muşchilor din jurul ochiului. Dacă ţi „se zbate ochiul“ prea des,este indicat să-ţi faci testele pentru calciu şi magneziu şi nu să te gândeşti că e de bine sau de rău!

-tulburări psihice şi de somn.

E bine să mănânci zilnic 10-12 migdale,nuci,alune,crude,nu prăjite. De asemenea,bea apă minerală şi consumă des legume verzi.