Ce faci când te evită

În adolescenţă,tinerii îşi aleg un grup de prieteni,cu care să împartă idealuri şi pasiuni comune. De aceea,prietenii care-l „înţeleg mai bine decât tine” îi sunt acum mai apropiaţi şi caută compania lor.

Nu te simţi exclusă şi respectă-i deciziile. Asigură-te din umbră că nu are un anturaj periculos. Îi poţi spune că îşi poate aduce,într-un weekend,noii amici în vizită,pentru a-I putea cunoaşte şi tu. Dar nu înainte să te asiguri,din umbră,că nu are un anturaj periculos.

Nu-l contrazice

De cele mai multe ori,adolescenţii sunt foarte  sensibili la observaţii,mai ales la cele venite din partea părinţilor. Dacă-l critici în permanenţă,este posibil să nu te mai asculte şi să nu te mai implice în viaţa lui.

Totodată,ar putea avea răspunsuri impertinente la orice replică a ta. Explică-i pe un ton prietenosşi mai ales cu argumente de ce nu este bine cum vede el lucrurile. Lasă-l şi pe el să-şi argumenteze alegerile.


Mai citeşte şi:

Ce-i spui adolescentului tău despre sex şi sarcină?

Adolescentul tău e complexat. Cum îl ajuţi?


Nu-l sufoca

Ai obiceiul să-l suni de nenumărate ori pe zi ca să-l întrebi dacă a mâncat? Iar când vine de la şcoală primul lucru este să-l bombardezi cu întrebări? Rişti să-l sufoci şi în loc să-l apropii,îl vei îndepărta.

Indicat ar fi să-i laşi libertate şi timp,căci va veni el să ţi se destăinuie. Nu-i impune reguli greu de respectat,căci ar putea să înceapă să te mintă şi se va crea o prăpastie între voi. Tu vei simţi că te-a trădat,iar el va fi mereu cu musca pe pe căciulă.

Respectă-i intimitatea

Îi aşezai hainele din dulap,cărţile din bibliotecă…asta era înainte să ajungă la vârsta marilor întrebări şi nelinişti. Acum dacă faci astfel de gesturi,protestează. Sunt semne că în adolescentul tău ţipă nevoia de intimitate. Tu trebuie să i-o respecţi. Nu intra neinvitată la el în cameră,astfel arătându-i că-i respecţi teritoriul.

.