Colesterolul care circulă prin sânge provine doar într-un procent de 20% din alimentaţie, restul de 80% fiind „fabricat“ de ficat. Totuşi, dieta zilnică este importantă: legume şi fructe, peşte măcar o dată pe săptămână şi mai puţine mezeluri, lactate grase şi carne roşie. Pentru scăderea colesterolului fără medicamente, din tablou nu trebuie să lipsească exerciţiile fizice!

Scăderea colesterolului fără medicamente - Ce alimente scad colesterolul

Tratamentul pe termen lung cu fitosteroli, compuşi de origine vegetală, poate reduce cu aproximativ 10% nivelul de colesterol. Numeroase alimente şi produse din magazine sunt îmbogăţite cu fitosteroli (printre care şi margarinele).

Soia şi produsele pe bază de soia au şi ele acţiune benefică asupra concentraţiei de grăsimi din sânge, căci contribuie la scăderea colesterolului rău, LDL. Nutriţioniştii recomandă înlocuirea parţială a proteinelor animale din dietă cu proteine de soia.

Fibrele duc şi ele la scăderea colesterolului fără medicamente – e suficient să mănânci fructe zilnic. Consumând 10 grame de fibre zilnic, se obţine, spun specialiştii, o scădere cu 11% a nivelului de colesterol, în câteva săptămâni.

Scăderea colesterolului fără medicamente - Infuzii cu plante anticolesterol

Există plante care, consumate sub formă de infuzie, duc la scăderea colesterolului fără medicamente:

·       Frunzele de afin, utilizate sub formă de infuzie (o linguriţă de frunze mărunţite la o cană de apă), pot fi de ajutor. Se consumă câte o cană, după mesele principale, timp de cel puţin 3 săptămâni.

·       Pătlagina, sub formă de infuzie, are ca efect scăderea colesterolului fără medicamente: o lingură de plantă la o cană cu apă clocotită. Consumă câte o lingură la două ore, timp de 2 săptămâni. Repetă după 2 săptămâni.

·       Amestecul de frunze de măsline, rozmarin, rădăcină de păpădie, cicoare, mentă (care poate fi cumpărat ca atare, de la magazinele cu profil naturist), se foloseşte la prepararea unei infuzii, din care se beau 2-3 căni pe zi.

 


Citeşte şi:

Descoperă beneficiile siliciului natural!

3 remedii „de casă“ contra sinuzitei