Cum să slăbeşti ţinând post
Postul este o perioadă care nu doar că te ajută să-ţi cureţi sufletul de păcate, ci şi trupul prin eliminarea toxinelor. Dacă urmezi câteva reguli alimentare poţi scăpa şi de centimetrii nedoriţi din talie.
Nu face exces de carbohidraţi
În perioadele de restricţii alimentare înlocuim de cele mai multe ori carnea cu alte produse cu un conţinut caloric bogat,cum sunt pastele,orezul şi cartofii. Pentru a nu acumula kilograme în plus,trebuie să ai în vedere câteva mici reguli. Limitează consumul de carbohidraţi,înlocuind pâinea albă cu cea integrală sau neagră,nu mai mult de 2 felii pe zi. Cartofii pot fi consumaţi de 1-2 ori pe săptămână,fierţi sau pregătiţi la cuptor.
Citeşte şi:
Sfaturi ca să mănânci corect în post
Alimente de post prietenoase cu silueta
Găseşte noi surse de proteine
Întrucât organismul nu mai primeşte proteinele din carne şi produse lactate,senzaţia de foame se instalează mai repede. Astfel poţi avea tendinţa să mâncânci mai des şi mai mult. Proteinele pot fi însă procurate şi din anumite produse de post,care au un aport caloric moderat,cum ar fi fasolea,mazărea,lintea şi hrişca. În plus,conţin şi o cantitate semnificativă de fibre,care-ţi va oferi o senzaţie de saţietate de lungă durată.
Nu uita de fructe şi legume
Vitaminele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului,deoarece îţi asigură necesarul zilnic de energie. Mizează pe fructele şi legumele de sezon:merele,perele,portocalele,morcovii,şi varza. La fel de recomandate sunt şi conservele,în special cele pregătite în casă. Castraveţii muraţi au foarte puţine calorii,aproximativ 22 la 100 de grame,grăbind astfel pierderea în greutate. Mai mult,din cauza conţinutului crescut de sare,vei bea mai multă apă,iar senzaţia de foame va apărea mai greu.Un fruct care nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta este grepfrutul,pentru că are în componenţa sa naringenină,o substanţă care îmbunătăţeşte digestia şi ajută ficatul să ardă mai repede grăsimile.
Alimente permise:
Pâine integrală sau neagră/2 felii pe zi
Ciuperci
Mazăre
Fasole boabe/păstăi
Vinete
Spanac
Linte
Cereale integrale
Alimente interzise
Covrigei
Biscuiţi
Orez alb
Paste
Pâine albă
Chipsuri
Cartofi prăjiţi
Exemple de meniu,la alegere
Mic dejun
Lapte de soia cu fulgi de ovăz
Pâine prăjită cu zacuscă
2 felii de brânză tofu cu pâine prăjită
Salată de vinete cu pâine prăjită
Pâine prăjită cu humus
Prânz
Ciorbă de legume
Tocăniţă de ciuperci
Hrişcă la cuptor cu ciuperci
Fasole boabe cu sos de roşii
Mâncare de mazăre
Cină
Salată de morcovi şi ţelină
Cartofi copţi la cuptor
Piure de spanac cu garnitură de linte
Salată de varză cu morcovi
Ciuperci la cuptor cu brânză tofu
Gustare
1 fruct:măr,portocală,grepfrut,pară,kiwi
1 mână de nuci şi seminţe
2-3 morcovi
1 mână fructe uscate
1 bol de popcorn