Nu face exces de carbohidraţi

În perioadele de restricţii alimentare înlocuim de cele mai multe ori carnea cu alte produse cu un conţinut caloric bogat,cum sunt pastele,orezul şi cartofii. Pentru a nu acumula kilograme în plus,trebuie să ai în vedere câteva mici reguli. Limitează consumul de carbohidraţi,înlocuind pâinea albă cu cea integrală sau neagră,nu mai mult de 2 felii pe zi. Cartofii pot fi consumaţi de 1-2 ori pe săptămână,fierţi sau pregătiţi la cuptor.


Citeşte şi:

Sfaturi ca să mănânci corect în post

Alimente de post prietenoase cu silueta


Găseşte noi surse de proteine

Întrucât organismul nu mai primeşte proteinele din carne şi produse lactate,senzaţia de foame se instalează mai repede. Astfel poţi avea tendinţa să mâncânci mai des şi mai mult. Proteinele pot fi însă procurate şi din anumite produse de post,care au un aport caloric moderat,cum ar fi fasolea,mazărea,lintea şi hrişca. În plus,conţin şi o cantitate semnificativă de fibre,care-ţi va oferi o senzaţie de saţietate de lungă durată.

Nu uita de fructe şi legume

Vitaminele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a organismului,deoarece îţi asigură necesarul zilnic de energie. Mizează pe fructele şi legumele de sezon:merele,perele,portocalele,morcovii,şi varza. La fel de recomandate sunt şi conservele,în special cele pregătite în casă. Castraveţii muraţi au foarte puţine calorii,aproximativ 22 la 100 de grame,grăbind astfel pierderea în greutate. Mai mult,din cauza conţinutului crescut de sare,vei bea mai multă apă,iar senzaţia de foame va apărea mai greu.Un fruct care nu trebuie să lipsească din alimentaţia ta este grepfrutul,pentru că are în componenţa sa naringenină,o substanţă care îmbunătăţeşte digestia şi ajută ficatul să ardă mai repede grăsimile.

Alimente permise:

Pâine integrală sau neagră/2 felii pe zi

Ciuperci

Mazăre

Fasole boabe/păstăi

Vinete

Spanac

Linte

Cereale integrale

Alimente interzise

Covrigei

Biscuiţi

Orez alb

Paste

Pâine albă

Chipsuri

Cartofi prăjiţi

Exemple de meniu,la alegere

Mic dejun

Lapte de soia cu fulgi de ovăz

Pâine prăjită cu zacuscă

2 felii de brânză tofu cu pâine prăjită

Salată de vinete cu pâine prăjită

Pâine prăjită cu humus

Prânz

Ciorbă de legume

Tocăniţă de ciuperci

Hrişcă la cuptor cu ciuperci

Fasole boabe cu sos de roşii

Mâncare de mazăre

Cină

Salată de morcovi şi ţelină

Cartofi copţi la cuptor

Piure de spanac cu garnitură de linte

Salată de varză cu morcovi

Ciuperci la cuptor cu brânză tofu

Gustare

1 fruct:măr,portocală,grepfrut,pară,kiwi

1 mână de nuci şi seminţe

2-3 morcovi

1 mână fructe uscate

1 bol de popcorn