Indiferent de cât de gravă este situaţia,întotdeauna există o cale pentru a face lucrurile mai suportabile la serviciu. Trebuie doar să fii calmă şi să găseşti soluţiile care-ţi vor face viaţa mai uşoară.

„Diavolul“ se ascunde în detalii

Relaţia bună cu şeful începe cu detaliile. Mergi la timp la serviciu. Organizează-ţi sarcinile de lucru în mod eficient. Respectă termenele-limită. Dacă îţi faci treaba,sunt slabe şanse să primeşti plângeri.Când ţi se aduc reproşuri nejustificate,asigură-te,înainte de o confruntare,că şeful e de vină şi nu tu.

Şi şeful este tot om

Adoptă o atitudine prietenoasă faţă de şeful tău,fără a părea că vrei să-i intri în graţii printr-o suită de linguşeli care nu-şi au rostul. Îl poţi felicita ori de câte ori este cazul şi poţi fi amabilă,dar păstrează o relaţie profesională. Atunci când depistezi o problemă,nu te duce direct la şeful tău. Mai întâi găseşte o soluţie. Prezintă-i şi problema şi soluţia,şi atunci poate îi va fi mai uşor să găsească cea mai bună rezolvare.

Două minţi sunt mai bune decât una

În cazul în care şeful tău are opinii diferite de ale tale,nu înseamnă că nu puteţi lucra împreună. Dacă eşti convinsă că în anumite momente părerea ta e mai bună pentru mersul lucrurilor,încearcă să-i explici asta în mod clar şi concis. Insistă pe ideea lui?}ncearcă să vezi avantajele acesteia şi poate vei ajunge la concluzia că există doar diferenţe de exprimare,iar rezultatul este asemănător.

Fii diplomată!

Evită orice formă electronică de a-i comunica probleme de serviciu. Fii sinceră şi directă. Dacă nu apreciază,înseamnă că el are o problemă. Vorbeşte-i direct,între patru ochi,atunci când ai o nemulţumire. Un şef nu apreciază să-i fie făcute,în public,reproşuri de către subordonaţi.

Respectă-ţi colegii şi nu sta la bârfe

Pentru „liniştea“ de la locul de muncă,nu-ţi bârfi colegii! Nu ştii când cuvintele urâte folosite de tine la adresa lor se pot întoarce împotriva ta. Nu „duce vorba“ de la un coleg la altul,iar dacă şeful te roagă să ţii doar pentru tine nişte informaţii,fă-o!

Sfatul specialistului:Dr. Lena Rusti,psihoterapeut Clinica Mentarex Consult Bucureşti,e-mail:lenarusti@gmail.com

Uneori,nu-ţi poţi schimba şeful. Câteodată,oamenii pur şi simplu nu conştientizează consecinţele unor decizii luate,ale modului în care se adresează,ale atitudinii pe care o adoptă în anumite momente. Dacă şeful se simte mai şef încercând să te umilească,tu poţi alege să nu te simţi umilit. Nu e ceva ce vei obţine într-o zi,dar va merita efortul. Încearcă să nu-l laşi pe şeful tău să te transforme într-o persoană blazată,care acceptă să fie abuzată verbal şi nu mai are chef de nimic. Eşti o persoană care alege liber să fie într-un loc în care are drepturi şi responsabilităţi. Uneori,oricât de mult am face,putem descoperi că lucrurile nu se îmbunătăţesc şi că a schimba mediul (şi şeful) poate fi o alternativă.