Un copil are primul dinţisor în primele şase luni de viaţă,apoi un set primar,numiţi dinţi de lapte. Astfel,metodele obişnuite de păstrare a igienei dentare,precum periajul şi aţa dentară nu sunt potrivite sugarului. Cu toate acestea,există şi pentru sugari anumite reguli pe care părinţii ar trebui să le cunoască şi să le aplice bebeluşului lor. Trebuie luate în seamă atât cariile de biberon,cât şi aportul necesar de fluor.

Simptomele bebeluşului variază

Bebeluşii suferă în general de probleme dentare în momentul erupţiior gingiilor prin prezenţa dinţilor. Dentiţia se desfăşoară pe o perioadă între 6 şi 24 de luni,timp în care copilul este predispus problemelor dentare. Printre dificultăţile cu care se confruntă se numără:inflamarea gingiilor,nelinişte,insomnii,febră şi dureri de stomac.

Importanţa aportului de fluor                    

Fluorul este benefic chiar şi înaintea apariţei primului dinţisor,pentru că întăreşte smalţul dentar chiar în timpul formării dinţilor. Medicul dentist sau pediatru poate prescrie fluor sub formă de picături,pe care să le administraţi zilnic bebeluşului.

Durerea pe care o simt bebeluşii în timpul acestui proces este insuportabil pentru mulţi dintre ei. De aceea,este important ca parinţii să fie atenţi la comportamentul şi simptomele pe care le manifestă copilul lor şi eventual,să urmeze un regim care să-i aline din durere.

Apa rece poate fi un real ajutor pentru micuţii cu gingiileumflate. Foloseşte o cârpă înmuiată în apă rece şi masează-i cu blândeţe partea inflamată.

Inelele de dentiţie

Un bebeluş are tendinţa de a mesteca constant în acea perioadă,astfel o alternativă de a-l calma,fără să îi pui pui sănătatea în pericol sunt inele de dentiţie reci ţinute la frigider. Copilul tău se va simţi mai bine şi durerea de gingii se va ameliora.

Medicamentele 

Există numeroase medicamente disponibile pentru a linişti durerea în momentul erupţiei dinţilor. Înainte de toate,asigură-te că acestea nu provoacă o reacţie adversă bebeluşului. Consultă înainte un pediatru.

Prevenirea cariilor de biberon

Acestea sunt determinate de expunerea frecventă a dinţilor şi gingiilor,în timp,la lichideîndulcite care se acumulează în jurul dinţilor timp îndelungat,în timpul somnului copilului. Din această cauză,nu lăsa copilul să adoarmă cu biberonul cu lapte sau suc de fructe în gură. Umple biberonul cu apă sau foloseşte o suzetă. Dacă alăptezi sugarul,după fiecare masă,şterge-i dinţii şi gingiile cu o batistă curată şi umedă sau cu un tifon şi nu îl lăsa să mănânce continuu.


Citeşte şi:

Cum te asiguri că vei naşte un copil sănătos

Cum îţi înveţi copilul să mănânce sănătos