Producătorii pun conservanţi în produsele alimentare pentru a preveni creşterea bacteriilor şi alterarea alimentului,dar uneori aceste substanţe chimice pot induce reacţii nocive sau chiar să fie toxice. Iată care sunt cei mai periculoşi conservanţi!

 

Galatul de propil

 

Cunoscut şi sub denumirea de E310,galatul de propil se găseşte în produsele din carne,murături,sosuri şi gume de mestecat. Este un conservant nociv,care poate provoca complicaţii la naştere şi duce chiar la leziuni hepatice pe termen lung. În plus,poate favoriza apariţia multor probleme de sănătate,cum sunt bolile respiratorii.

 

Sulfiţii

 

Aceşti compuşi se găsesc de obicei în conservele de fructe,siropul de porumb,măslinele conservate şi pot favozria apariţia reacţiilor alergice,cum sunt astmul şi rinita. În plus,sulfiţii  pot induce,de asemenea,dureri articulare ori de cap,şi pot provoca,în unele cazuri,cancer.

 

Uleiurile vegetale bromurate

 

Acestea sunt folosite pentru a păstra sucul îmbuteliat pentru perioade lungi de timp. Uleiurile bromurate pot declanşa schimbări în ţesutul cardiac,leziuni renale,umflarea tiroidei,creşterea depozitele de grăsime în ficat.

 

Propilenul glicol şi carboximetilceluloza

 

Aceşti conservanţi se găsesc în îngheţată. Propilen glicolul,cunoscut şi sub denumirea de E1520 este de obicei folosit pe post de antigel şi pentru îndepărtarea vopselii. Carboximetilceluloză este un stabilizator. Acesta se găseşte de regulă în laptele cu ciocolată şi poate favoriza apariţia cancerului.

 

Azotatul de sodiu

 

Este un alt conservant alimentar dăunător utilizat pentru păstrarea cărnii. Azotatul de sodiu este periculos pentru organism,putând să ducă la cancer de stomac. În Norvegia şi Germania autorităţile au interzis utilizarea nitratului de sodiu pe post de conservant alimentar.