Cum tratezi corect bronşita

1 65796 original jpg jpeg

Respiraţia şuierătoare, senzaţia de strângere în zona pieptului, urmată de tuse şi mucozităţi galbene sau verzi sunt simptome specifice bronşitei, o inflamaţie a mucoaselor căilor respiratorii. Pentru că poate duce la complicaţii grave, nu trebuie neglijată.

Denumită popular „răceală la plămâni“,bronşita apare,de regulă,după o răceală,neglijată sau tratată incorrect,manifestându-se în special prin tuse cronică. Pentru că manifestările bolii sunt asemănătoare cu ale altor afecţiuni,cum sunt astmul,sinuzita,cancerul pulmonar,este important să nu amâni vizita la medic. Doar aşa vei primi un diagnostic şi un tratament corect.

Afecţiunea se manifestă şi prin febră (în jur de 38 de grade Celsius),senzaţia de lipsă de aer,durere în piept care se accentuează când se inspiră adânc şi respiraţie şuierătoare.

Când bronhiile se inflamează,căile respiratorii se îngustează şi secretă mult mucus care le blochează. Tusea este modul prin care organismul încearcă să elimine aceste secreţii pentru a putea respira din nou cu uşurinţă.

Acută sau cronică?

• Bronşita acută durează mai puţin de 6 săptămâni şi apare la 3 sau 4 zile după răceală şi gripă. În fază incipientă,tusea este uscată,evoluând într-una productivă. Este mai frecventă în sezonul rece,fiind cauzată de virusuri.

Totodată,fumul de ţigară,produsele chimice de curăţare sau praful pot duce la dezvoltarea afecţiunii. Medicul poate depista boala ascultând plămânii cu stetoscopul.