Aşa îl tratezi de spaima de întuneric

Teamade întuneric este una dintre cele mai întâlnite fobii ale copiilor care nu au împlinit şase-şapte ani. De aceea,mulţi dintre ei nu vor să meagă la culcare dacă lumina este stinsă.

O măsură care dă roade este de a-i lăsa în pătuţ jucăria de pluş referată. Îl va face să se simtă în siguranţă. Alege,totodată,să stai cu copilul până adoarme,citindu-i o poveste.

Cum îl scapi de frica de animale

Copiii,în special cei cu vârsta cuprinsă între doi şi şapte ani,pot avea şi o teamă de animale. Nu este nimic neobişnuit dacă se tem de animale sălbatice,dar atunci cînd se sperie de pisica din apartament poate fi o problemă.

În acest caz,începe prin a-i arăta poze cu câinişi pisici şi vorbeşte-i despre cât este de frumos să ai un animal de companie. Apoi puteţi merge în vizită la cineva care are un căţeluş sau un pui de pisică şi îl poţi lăsa să-l mângâie.

Totodată,cum există şi adulţi care se tem de câini,iar tut e poţi număra printre aceştia,nu lăsa acest lucru să se vadă. Atunci copilul tău va avea un motiv în plus că frica lui este una întemeiată.

Alungă-i teama de străini

Unii copii sunt extrem de sociabili de la vârste fragede,însă există şi micuţi care refuză să vorbească cu persoane noi. Au tendinţa să plângă şi să se ascundă dacă altcineva în afară de membrii familiei vor să comunice cu ei.

Ca să-l faci să depăşească această teamă,ţine-l în braţe atunci când ai pe cineva în vizită. Lasă acele persoane să vorbească cu el,chiar dacă el nu le răspunde. Uşor,uşor,va învăţa că nu are de ce să se teamă.


Citeşte şi: 

SOS. Copilului meu îi este frică de şcoală!

Video:Copiii stângaci,într-o lume a dreptacilor