De ce e nevoie să te vaccinezi contra gripei

1 77969 original jpg jpeg

În sezonul rece, gripa se transmite foarte uşor, mai ales în spaţii aglomerate, iar simptomele şi complicaţiile acesteia nu sunt de neglijat. Este cel mai bun moment să te vaccinezi pentru a preveni boala.

Nu numai copiii sau bătrânii sunt sensibili la schimbările de vreme şi riscă să sufere de gripă şi de complicaţiile pe care le dă: pneumonie, insuficienţă respiratorie acută, astm, sinuzită, encefalită. Chiar dacă pare o afecţiune banală, doar în sezonul trecut, 750 de români au avut o formă gravă de gripă, iar 27 dintre ei şi-au pierdut viaţa. Te poţi feri de această boală prin vaccinare până la finalul toamnei şi înainte de a fi diagnosticată cu o infecţie virală gripală.

E nevoie să faci vaccinul anual

Spre deosebire de alte tipuri de vaccinuri, cel antigripal trebuie repetat în fiecare an. „De fiecare dată apare un nou subtip de virus gripal A, faţă de care populaţiile nu au imunitate prin infecţie naturală. Vaccinul antigripal realizează o protecţie împotriva bolii de circa 70-80% şi impiedică răspândirea rapidă a bolii”, explică Loreta Radu, medic primar medicină de familie. În ciuda acestei protecţii, există riscul să te îmbolnăveşti, dar ai avantajul de a face o formă mai uşoară de gripă, fără complicaţii.

Poate da reacţii adverse uşoare

Cum în lunile octombrie-noiembrie vremea începe să se răcească, este cea mai potrivită perioadă pentru vaccinare. Vei fi protejată între 6 şi 12 luni. „Se recomandă o doză de 0,5 ml de vaccin pentru adulţi şi copii peste 3 ani, iar 0,25 ml pentru copiii între 6 şi 36 de luni. La cei sub 6 ani, nevaccinaţi şi la cei imunodeprimaţi se recomandă 2 doze de vaccin la interval de 4 săptămâni”, indică medicul Radu. În urma vaccinării, este posibil să apară o uşoară roşeaţă în zona injectării, o stare de agitaţie trecătoare, febră uşoară, reacţii alergice la puţin timp după administrare.

Le este indicat celor cu boli cronice

Nu doar copiii ar fi bine să fie vaccinaţi, ci şi adolescenţii cu astm bronşic, cei care suferă de fibroză chistică, boli autoimune sau cardiace, anemii, colagenoze, în general de boli cronice. În cazul lor, imunitatea este oricum redusă şi o gripă ar putea avea o evoluţie rapidă spre o formă gravă, cu eventuale complicaţii. Un astfel de vaccin este recomandat de medici şi celor care, prin natura slujbei lor, intră în contact cu multe persoane sau care îngrijesc copii de până la 6 luni sau nevaccinaţi, cu boli cronice, imunodeficiente.

Cui îi este contraindicat

Dacă ai alergie la proteina din ou sau la o substanţă ca thimerosalul, care se poate găsi în compoziţia vaccinului, trebuie să eviţi vaccinarea. În schimb, ţi se poate face după vindecare, în caz că ai o boală febrilă acută.

Îl poţi face gratuit

De la începutul lunii noiembrie, medicii de familie ar trebui să primească dozele gratuite de vaccin antigripal pentru persoanele care se află în grupele de risc. Vaccinarea se va face până la finalul lui decembrie sau, dacă nu apare o epidemie, poate fi continuată şi în prima lună a anului viitor.

Sfatul specialistului

„În lume există 18 centre de producere a vaccinului, dintre care unul la noi în ţară. Există 2 tipuri de vaccin antigripal: trivalent, cu 3 tulpini de virus gripal, şi cvadrivalent, cu 4 tulpini de virus gripal, alese din tulpinile de virus care au circulat în sezonul anterior. Cel mai utilizat este cel trivalent care conţine proteine purificate cu potenţial antigenic din virusurile gripale cele mai răspândite. Se poate opta pentru unul dintre vaccinurile Vaxigrip, Vaxigrip pediatric, Influvac, Fluarix.”    

Loreta Radu Medic primar medicina de familie jpg jpeg

Loreta Radu, medic primar, medicină de familie