De ce este important postul

1 51235 original jpg jpeg

Postul Paştelui este un bun prilej de reculegere şi de curăţire a trupului şi a sufletului. Postul şi spovedania sunt cele două modalităţi de a te apropia de Dumnezeu şi de a întâmpina cum se cuvine marea sărbătoare.

Anul acesta,Postul Mare a început la 27 februarie şi se va încheia pe 15 aprilie,când va fi celebrată Învierea Domnului.

Este cel mai lung şi mai greu post al calendarului religios creştin,care durează şapte săptămâni şi care se ţine nu doar în amintirea jertfei Mântuitorului şi a Învierii Lui,ci şi a postului de 40 de zile pe care Iisus Hristos ­l-a ţinut înainte de ispitirea de pe Muntele Carantaniei.

Ce folos aduce Postul Mare

Postul Mare este un mijloc de sfinţire,de binecuvântare a vieţii credincioşilor şi de desăvârşire morală.

Sfinţii Părinţi spuneau că este în primul rând o dovadă a dragostei faţă de Dumnezeu.

Sfântul Ioan Scărarul,un cuvios monah care a trăit la mănăstirea de pe Muntele ­Sinai,scria despre post în lucrarea sa de spiritualitate „Scara dumnezeiescului urcuş“ că „postul este o silire a firii şi o tăiere împrejur a dulceţii gâtlejului,curmarea aprinderii,alungarea gândurilor negre şi eliberarea de visări,curăţia rugăciunii (...),înmuierea învârtoşării,încetarea multei vorbiri,(...),uşa şi desfătarea raiului“.

Iată de ce,dincolo de faptul că renunţăm  la mâncărurile îmbelşugate sau la băutură,trebuie să mai facem un gest de renunţare la plăceri şi să ne îngrijim mai mult de ceilalţi,să fim mai atenţi la necazurile lor şi să ne dedicăm nevoilor sufletului (rugăciune,milostenie) mai mult decât celor ale trupului.

Regulile postului

Postul Paştelui îngăduie doar câteva zile de dezlegare la peşte,la Buna Vestire,pe 25 martie,şi de Florii,pe 8 aprilie.

Cine are putere poate ţine post negru în fiecare miercuri şi vineri,iar în primele două zile din post şi în ultima săptămână,cea numită „a Patimilor“,poate mânca doar pâine şi apă,seara.

În celelalte zile se renunţă la brânzeturi,lactate,carne,iar în Ajunul Învierii Domnului,se ţine post până seara,când sunt permişi covrigii,fructele,grâul fiert îndulcit cu miere.

Dincolo de postul „alimentar“,este esenţial să te îngrijeşti şi de sufletul tău,prin rugăciune,prin grija faţă de aproapele tău,prin împăcare cu toţi cunoscuţii.

Cine are dezlegare în Postul Mare

Canoanele bisericeşti oferă dez­legare la post copiilor până la 7 ani,căci ei sunt curaţi la suflet,femeilor însărcinate,pentru întărirea şi sănătatea pruncilor,precum şi persoanelor bolnave.

Cum postul nu înseamnă doar renunţare la alimente de origine animală,cei care au dezlegare pot ţine postul fiind cumpătaţi în toate,rugându-se mai mult,făcând milostenii,iertând,evitând să se supere,să se certe,refuzându-şi micile plăceri,în amintirea patimilor Mântuitorului Iisus Hristos.

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul (pentru pocăinţă)

«Doamne şi Stăpânul vieţii mele,duhul trândăviei,al grijii de multe,al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie,iar duhul curăţiei,al gândului smerit,al răbdării şi al dragostei dăruieşte-l mie,roaba Ta. Aşa,Doamne,Împărate,dăruieşte-mi,ca să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu,că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin!»