Cercetarea efectuată în Suedia şi ale cărei rezultate au fost publicate în British Medical Journal sugerează că femeile care beau mai mult de trei pahare cu lapte pe zi sunt mai predispuse la a suferi fracturi,comparativ cu cele care consumă cantităţi mai mici.

Cercetătorii din Suedia au analizat obiceiurile alimentare a 61.400 de femei,între anii 1987 şi 1990,şi a 45.300 de bărbaţi,în 1997,şi au monitorizat starea de sănătate a acestora timp de mai mulţi ani după aceea.

Participanţii au fost rugaţi să completeze chestionare referitoare la frecvenţa consumului anumitor alimente,precum lapte,iaurt şi brânză,pe perioada unui an.

Cercetătorii au urmărit apoi câţi dintre participanţi au suferit fracturi şi câţi au murit în anii care au urmat.

În cei 20 de ani în care femeile au fost monitorizate,s-a remarcat faptul că cele care consumau mai mult de trei pahare cu lapte pe zi (680 de mililitri) erau mai predispuse să sufere fracturi decât cele care consumau mai puţin.

De asemenea,femeile care consumau mult lapte au prezentat un risc de deces mai ridicat.

"Femeile care consumau trei sau mai multe pahare cu lapte pe zi aveau un risc dublu de deces la finalul studiului, comparativ cu cele care beau mai puţin de un pahar pe zi, iar femeile care beau mult lapte au prezentat un risc cu 50% mai mare de a suferi o fractură de şold",a spus Karl Michaelsson,cercetător la Universitatea din Uppsala.

Bărbaţii au fost monitorizaţi,în medie,timp de 11 ani după sondajul iniţial,iar rezultatele au arătat o tendinţă similară,dar mai puţin pronunţată.

În ceea ce priveşte produsele alimentare din lapte fermentat,precum iaurtul,cercetătorii au observat o tendinţă opusă,persoanele care consumau mai mult iaurt fiind mai puţin predispuse la a suferi fracturi.

Profesorul Michaelsson spune că rezultatele cercetării ar putea fi o consecinţă a conţinutului de zahăr din lapte,care,potrivit unor studii anterioare efectuate pe animale,a arătat că accelerează procesul de îmbătrânire.