De ce apare durerea în timpul actului sexual: cauze frecvente

2 shutterstock 383210527 1 jpg jpeg

De multe ori, stresul, oboseala sau alte probleme diminuează cheful pentru amor, însă un mediu romantic şi mai mult interes din partea partenerilor poate "trezi" apetitul. Atunci când rămâneţi totuşi de gheaţă în asemenea situaţii, nu e exclus ca problema să fie de ordin medical.

Lipsa dorinţei de sex este pusă, de multe ori, pe seama problemelor cotidiene, însă această stare poate fi de fapt un simptom al unor probleme medicale. Aceasta înseamnă că, pentru unele femei, actul amoros este frustrant, departe de a fi împlinitor şi relaxant. Iată cele mai frecvente cauze ale unui act sexual nereuşit şi dureros.

Herpes

Este mai răspândit decât crezi şi se transmite dacă faci sex cu o persoană infectată. Se manifestă prin usturimi şi mâncărimi în zona organelor genitale,cu apariţia unor vezicule care se sparg. Suferinzii pot prezenta febră,dureri musculare şi ganglioni măriţi,precum şi usturimi la urinat. Durerea în timpul actului sexual este intensă. Nu există leac pentru herpes,dar medicul îţi poate recomanda medicamente care te ajută să-ţi gestionezi durerea.

Candidoză

Candidoza este o infecţie genitală produsă de ciuperci. Aproape jumătate din femeile sănătoase pot dezvolta în timp candidoze vaginale. Se manifestă prin scurgeri şi mâncărimi – iar aceste mâncărimi sunt adesea percepute ca durere în timpul actului sexual. Candidozele se pot trata uşor,dar e bine să consulţi un specialist.

Citeşte şi: Uscăciunea vaginală şi tratarea ei

 

Fibromul uterin

Reprezintă cea mai frecventă tumorăbenignă care se dezvoltă în stratul muscular al uterului. Provoacă durere,în special în timpul actului sexual.

Chisturile ovariene

Durerile în timpul actului sexual ar putea fi cauzate şi de chisturile ovariene. Un control la medicul ginecolog este necesar pentru stabilirea diagnosticului şi tratamentului.

 

Boala inflamatorie pelvină

Femeile ar putea suferi de boala inflamatorie pelvină. Aceasta este o infecţie a unui organ pelvin feminin,inclusiv uter,ovare sau trompe. Presiunea asociată poate provoca dureri. Durerea se intensifică cu cât inflamaţia ajunge mai atânc în ţesuturi.

Sarcină extrauterină

Aceasta este o altă cauză a apariţiei durerii în timpul actului sexual. Sarcina extrauterină se traduce prin fătul care creşte în afara uterului.

Notă:Niciodată nu ar trebui să ai relaţii sexuale imediat după naştere sau după o intervenţie chirurgicală. Mai mult,orice problemă ginecologicăse traduce cu durere în timpul actului sexual. Alte cauze ale durerii includ boli cu transmitere sexuală şi debutul menopauzei.

Lubrifiere insuficientă

Poate fi o cauză a apariţiei durerii în timpul actului sexual. Problema poate fi rezolvată prin mărirea timpului pentru preludiu sau dacă se foloseşte un lubrifiant sexual.

Infecţiile vaginale

Un alt motiv pentru care uneori sexul doare este generat de teama femeii de a fi rănită,atunci când muşchii vaginali se confruntă cu spasme musculare involuntare sau infecţii virginale.

Citeşte şi:Cum să ţii la distanţă infecţiile vaginale

 

 

Endometrioză sau boală inflamatorie pelvină

Dacă ai dureri în timpul penetrării şi în timpul menstruaţiei,e posibil să suferi de endometrioză-ţesutul care îţi căptuşeşte uterul creşte şi în alte zone – sau de boală inflamatorie pelvină (infecţia şi inflamaţia organelor reproducătoare superioare,la femei). Un control medical şi o ecografie vor confirma (sau infirma) diagnosticul,şi vei putea urma un tratament cu analgezice şi cu hormoni

FOTO Shutterstock