În funcţie de elementele pe care le conţin,fructele,legumele şi alte produse alimentare sunt colorate în roşu,portocaliu,galben,alb,violet,albastru,indigo şi verde.

Observând ce impact au mirosul şi gustul mâncărurilor asupra corpului,oamenii de ştiinţă au studiat îndelung efectul pe care îl are culoarea alimentelor asupra psihicului şi fizicului uman.

Aceştia au pus bazele unei diete colorate,care ţine cont de pigmenţii alimentelor şi de puterea lor binefăcătoare pentru organism.

Culoarea roşie,aliatul inimii

Anumite afecţiuni ar putea fi tratate doar prin introducerea în meniu a anumitor alimente.

Spre exemplu,pentru protecţia inimii trebuie să mănânci fructe şi legume roşii,cum sunt cireşele,zmeura,căpşunile,merele,ardeiul gras,ceapa roşie,măceşele,rodiile,sfecla şi,desigur,roşiile.

Pigmentul acestora este dat de licopen,un antioxidant puternic care tonifică muşchii inimii,previne coagularea sângelui şi ateroscleroza.

Galbenul şi portocaliul ajută vederea

Pentru sănătatea ochilor şi a pielii consumă alimente colorate în galben şi portocaliu. Acestea conţin betacaroten,care îmbunătăţeşte vederea şi stimulează nivelul de colagen din piele,menţinându-i elasticitatea.

Pepenele galben,dovleacul,morcovul,portocalele,lămâile,porumbul,ananasul,piersicile,perele,caisele,mango,mandarinele – toate conţin betacaroten,supranumit şi vitamina pielii şi a ochilor.

Verdele combate anemia

Fie că vorbim despre fructe şi legume colorate în verde,fie despre plante,toate sunt bogate în clorofilă,fibre,calciu şi vitamine,fiind recomandate în dieta de detoxificare a organismului,dar şi în combaterea anemiei.

Consumă broccoli,spanac,varză,fasole verde,salată,dovlecei,avocado,kiwi,mere,struguri verzi,varză de bruxelles,mazăre şi ruccola.

Alimentele albe previn accidentele vasculare

Conopida,ciupercile,usturoiul,cartofii albi,ceapa,ţelina,prazul,andivele sunt bogate înfibre,proteine,acid folic,vitamine şi minerale,care menţin sănătatea inimii,reglează tensiunea şi colesterolul din sânge şi scad riscul de accidente vasculare.

Albastru şi indigo,pentru imunitate

Fructele şi legumele închise la culoare conţin resveratrol,o substanţă antioxidantă cu efect intens asupra sistemului imunitar şi celular. De asemenea,consumul de alimente cu pigment indigo şi albastru,cum sunt strugurii,murele,afinele,prunele,coacăzele,smochinele,vinetele,ajută la prevenirea şi reducerea inflamaţiilor.

Apetitul este influenţat de culori

Pofta de mâncare poate fi afectată de tandemul gust-miros,însă poate fi influenţată la fel de bine şi de aspect. Astfel,la nivel psihic,culoarea roşie stimulează apetitul şi dă o stare plăcută de energie.

Aproape acelaşi efect este dat şi de portocaliu. Galbenul,pe de altă parte,oferă o senzaţie de saturaţie,iar albastrul calmează simţurile,chiar şi când vine vorba despre pofta de mâncare. Verdele din farfurie induce stare de relaxare şi de saţietate.

Culoarea indică gramajul de zahăr din alimente

„Fructele şi legumele au o gamă variată de forme şi nuanţe,natura reuşind să semnalizeze prin culoarea pe care o are fructul sau leguma respectivă cantitatea de glucide (zahăr) continută“,ne explică Luminiţa Florea,medic specialist diabet,nutriţie şi boli metabolice în central ProVita,Bucureşti

Astfel,există alimente cu un conţinut redus în zahăr,slab calorice,acestea fiind în general de culoare deschisă,respectiv galben,alb şi verde,cum ar fi grepfrut,lămâie,pepene galben şi verde,căpşuni,salată,andive,praz,spanac,ştevie,leurdă,castraveţi,varză,conopidă.

Acestea au aproximativ 5 grame de zahar la 100 grame de fruct sau legumă.

Fructele şi legumele cu conţinut mediu în zahăr şi în calorii,în general de culoare mai intensă – portocaliu,roşu – au aproximativ 10 grame de zahăr la 100 grame de produs.

Alimentele bogate în zahăr,respectiv 15-20 de grame de zahăr la 100 de grame de fruct sau legumă,au culoare mai închisă,de exemplu dudele,murele,sfecla,strugurii.

Ştiai că…

… dimensiunea unei porţii din totalul zilnic de cinci de legume şi fructe trebuie raportată la dimensiunea anatomică a pumnului strâns al persoanei respective (copil sau adult)?

Program de slăbit pentru 5 zile

Medicul nutriţionist Luminiţa Florea a conceput un meniu complet,diversificat,cu aport caloric mediu de 1.200 – 1.400 calorii pe zi. Această dietă bazată pe alimente colorate te ajută să pierzi kilogramele nedorite în mod sănătos,pentru că nu produce dezechilibre în organism.

MICUL DEJUN

LUNI:Iaurt (2% grăsime) – 125 g,un mango proaspăt – 150 g,migdale crude – 15-20 bucăţi,cereale integrale – 1 – 2 linguri cu vârf.

MARŢI:Salată de fructe din pepene galben sau roşu (300 g),piersici proaspete (200 g),seminţe de dovleac crude (2 – 3 linguri),miere (1– 2 linguriţe).

MIERCURI:Iaurt (2% grăsime) – 125 g,miere – 2 linguriţe,cereale integrale – 2 linguri cu vârf,ananas proaspăt – 300 g.

JOI:Fulgi de porumb – 30 g,lapte de soia – 150 ml,fructe goji uscate – 20 g,fructe de pădure – 200 g.

VINERI:Salată asortată din salată verde (100 g),roşii cherry (150 g),măsline negre (50 g),ulei de măsline (1 – 2 linguriţe),porumb fiert (150 g),zeamă de lămâie,condimente-sare,piper,după gust.

PRÂNZ

LUNI:Salată asortată din avocado proaspăt (150 g),roşii (150 g),salată verde (150 g),măsline (50 g),mărar,zeamă de lămâie,ulei de măsline (1 – 2 linguri).

MARŢI:Salată asortată din salată verde (150 g),castravete verde (150 g),ardei gras verde (150 g),zeamă de lămâie,ulei de măsline (1 – 2 linguri) şi garnitură de humus (100 g) cu muguri de pin sau caju (20 g) şi pătrunjel.

MIERCURI:Peşte slab la grătar/ cuptor (250 g) – doradă,păstrăv,şalău,biban,ştiucă,merluciu,cod şi garnitură de legume asortate la grătar (400 g) din vinete,dovlecei,ardei gras roşu şi verde,ciuperci,roşii,ceapă,usturoi,ulei de măsline.

JOI:Salată de crudităţi asortate din varză (300 g),morcovi (100 g),ţelină (100 g),ardei roşu (100 g) cu dressing din ulei de măsline,muştar,iaurt (max 2%),condimente şi peşte afumat (somon,crap,macrou) sau ton conservă în suc propriu (100 – 120 g).

VINERI:Legume înăbuşite:ciuperci (200 g),vinete (150 g),dovlecei (150 g),fasole verde (150 g),mazăre boabe (150 g),porumb fiert boabe (50 g),sare,piper,pătrunjel,condimente,ulei de măsline.

CINĂ

LUNI:Peşte gras la grătar sau cuptor – somon (120-130 g),broccoli fiert sau la abur (200 g),ulei de măsline şi zeamă de lămâie.

MARŢI:Peşte alb (200 g) – păstrăv,cod,merluciu,şalău,doradă la grătar şi salată verde (250 g) cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie.

MIERCURI:Salatănordică din broccoli fiert sau la abur (150 g),conopidă fiartă sau la abur (150 g),castraveţi cruzi sau muraţi (100 g),ouă fierte de prepeliţă (4-5 bucăţi) şi dressing din lămâie (50 g) cu muştar (20 g).

JOI:Ciuperci la grătar sau la cuptor (300 g),cu salată de sfecla roşie (coaptă sau fiartă),hrean (200 g) şi ulei de măsline.

VINERI:Salată de varză albă (150 g),seminţe de in (o linguriţă) şi somon afumat (60 g),ulei de măsline şi zeamă lămâie.

La ce să fii atentă

Între mesele principale,consumă două gustări,de preferat din categoria fructelor nu foarte dulci. În weekend,poţi alege meniul care-ţi place mai mult din timpul săptămânii.

Cu o asemenea dietă se pot pierde între 2 – 3 kilograme pe săptămână,până la 4 – 5 kilograme în două săptămâni. Rezultatele vor fi mai bune dacă pe lângă regimul alimentar faci mişcare cel puţin o jumătate de oră pe zi.