Hrişca are un indice glicemic scăzut şi nu conţine gluten, ceea ce o recomandă pentru curele de slăbire. Atenţie însă la durată! O dietă pe bază de hrişcă nu trebuie să depăşească 7 zile, întrucât organismul se obişnuieşte şi nu mai pierzi din kilograme. De asemenea, înainte de a o începe, ar trebui să te consulţi cu un nutriţionist.

În ce constă?


Pe durata unei săptămâni se consumă hrişcă fiartă, fără sare sau zahăr, la toate mesele importante din zi. Cantitatea permisă este de patru pahare de seminţe gătite pe zi. Se recomandă şi câteva alimente complementare, astfel încât regimul să fie mai puţin dur: iaur, fructe uscate şi mere. În timpul dietei, se bea cel puţin 2 l de apă pe zi.

Cum o prepari?

Seara, pune într-un vas 200 g de hrişcă (o porţie), peste care toarnă 400 ml apă clocotită şi acoperă cu un capac. Boabele se vor umfla, iar textura lor va deveni moale. O altă variantă ar fi să fierbi hrişca, 8-10 minute, la foc mic.

Calorii

200g de hrişcă fiartă conţine 197 calorii. În combinaţie cu fructe sau iaurt, poţi atinge necesarul energetic de 1.800 de calorii pe zi.

Plan alimentar

Luni
3 boluri a câte 200 g frişcă, la mesele principale
1-2 mere între mese

Marţi
4 pahare hrişcă fiartă a câte 150 g
6-7 caise uscate între mese
150 g iaurt degresat , la cină


Miercuri
150 g iaurt degresat cu hrişcă, dimineaţa şi seara.
la prânz, 1 lingură de stafide sau 2-3 caise deshidratate, 150 g hrişcă

Joi
Pe lângă obişnuitul bol cu hrişcă fiartă, ai voie să consumi o lingură de stafide sau 4 caise uscate pe zi.

Vineri
Pe lângă hrişcă, poţi mânca un măr, astfel încât cantitatea zilnică să nu depăşească 3 mere. De asemenea, poţi să bei suc proaspăt de mere.

Sâmbătă
La micul dejun, consumă hrişcă şi 150 g iaurt degresat. La prânz, mănâncă 200 g hrişcă, iar la cină – hrişcă amestecată cu 2-3 linguri de stafide.

Duminică
Până la 200 g iaurt degresat – la micul dejun. La celelalte mese din zi, consumă hrişcă şi fructe uscate.


SFATUL SPECIALISTULUI

Andreea Perchick, nutriţionist, remedii florale Bach, Andreea's Nutrition Center, tel: 0762 881 320
Hrişca este o plantă ierboasă, adesea confundată cu cerealele. Se consumă în special seminţele sale, bogate în minerale precum: fier, zinc, calciu, fosfor, magneziu, potasiu şi vitaminele B1, B2, B3, B6, E, acid folic, contribuind la asigurarea necesarului zilnic de nutrimenţi.

Are un conţinut caloric redus şi un indice glicemic mediu (40), ceea ce o transformă într-un aliment ideal pentru persoanele cu exces ponderal sau cele care doresc să-şi menţină greutatea.

Iată câteva dintre beneficiile majore ale plantei:
*Nu conţine gluten, deci poate fi consumată fără probleme de persoanele cu intoleranţă la gluten sau de către cei cu boala celiacă.
* Este bogată în fibre ce oferă saţietate de durată şi asigură un tranzit intestinal optim.
*Facilitează eliminarea apei din organism, reducând edemele, de care suferă multe persoane cu exces ponderal.
*Are un rol important în menţinerea sănătăţii pereţilor vaselor sânguine, ceea ce o recomandă pentru cardiaci şi persoanele cu boli vasculare.
*Este bogată în lizină, un aminoacid esenţial, necesar pentru sinteza colagenului, principalul element care alcătuieşte ţesutul conjunctiv şi oasele din organism.

Atenţionări:
*Persoanele care suferă de hipertiroidie o vor consuma cu precauţie şi în cantităţi moderate, datorită riscului de mărire a tiroidei.
*Se recomandă consumul de seminţe de hrişcă organică, pentru a evita efectele neplăcute cauzate de eventualele substanţe chimice cu care au fost tratate culturile.
*O alimentaţie care conţine doar seminţe de hrişcă, în cantităţi mari, nu este indicată persoanelor care au sensibilitate sau predispoziţie la alergii.

Reţetă de la Andreea Perchick, nutriţionist

Legume cu hrişcă raw
Ingrediente:
• 1 cană de hrişcă hidratată peste noapte
• 1 ceapă mare roşie
• 1 legătură pătrunjel
• 1 morcov
• 1 dovlecel
• 1 ardei gras galben
• 2 linguri ulei extras la rece
• sare roz de Himalaya
• piper negru
• 2-3 căţei de usturoi - opţional
• 1 ardei iute mic - opţional
Preparare:
1. Se spală bine hrişca şi se pune la înmuiat peste noapte.
2. A doua zi, se scurge bine şi se pune într-un castron.
3. Se taie marunt ardeiul, patrunjelul şi ceapa şi se adaugă peste hrişcă.
4. Se rad pe răzătoarea mică morcovul şi dovlecelul şi se adaugă în bol.
5. Se amestecă bine toate legumele cu hrişcă, se adaugă ulei şi sare şi, dacă se doreşte, se mai adaugă piper negru sau usturoi marunţit sau ardei iute tocat mărunt.