Ce este colesterolul

Colesterolul intră în compoziţia membranelor celulare şi este necesar în sinteza hormonilor. Ficatul produce tot colesterolul de care organismul are nevoie în mod normal,dar acesta se acumulează în organism în cazul unei alimentaţii prea bogate în grăsimi de origine animală. Deşi este vital pentru organism,în cantităţi mari,colesterolul este dăunătoar pentru că se depune pe vasele de sânge şi poate provoaca afecţiuni cardiovasculare.

Nivelul crescut al colesterolului are cauze genetice,însă persoanele care suferă de obezitate şi diabet sunt şi ele predispuse la valori mai mari ale acestuia. Pe lângă predispoziţia genetică,s-a constatat că,printre cauzele creşterii colesterolului,se numără şi fumatul,consumul excesiv de cafea,stresul,unele medicamente,zahărul rafinat şi aditivii alimentari.

Alimente de evitat

În ceea ce priveşte alimentaţia pentru diminuarea colesterolului,este important să limităm aportul de trigliceride alimentare,de provenienţă animală. Cele mai dăunătoare produse sunt grăsimile saturate şi produsele în care acestea se găsesc în cantitate mare precum slănina,cărnurile grase de porc,oaie,vită,mezelurile grase,cârnaţii,organele animale şi în special creierul,pielea de găină.

Citeşte mai multe pe clicksanatate.ro.