În copilărie, abia aşteptam să mă fac „om mare“ , adică un adult responsabil şi independent. O priveam pe străbunica, cu faţa brăzdată de riduri – o femeie care a atins venerabila vârstă de 98 de ani  –, şi mă întrebam dacă voi ajunge şi eu să trăiesc atât de mult ca ea. Acum, parcă aş opri timpul în loc, ca să nu mai îmbătrânesc.

Grădinăritul, relaxare pentru japonezi

Insula japoneză Okinawa deţine primul loc la nivel mondial în ceea ce priveşte speranţa de viaţă. În nordul insulei trăiesc peste 700 de centenari, la o populaţie de 1,3 milioane de locuitori. Se pare că secretul longevităţii constă în mişcare, hrană sănătoasă şi pasiunea pentru natură. Grădinăritul oferă locuitorilor un mod plăcut de a se plimba în aer liber şi de a se relaxa în timp ce lucrează. Oamenii nu fac excese alimentare, mănâncă porţii foarte mici, iar dieta lor se bazează pe multe legume, cereale şi peşte. În plus, privesc viaţa cu optimism şi socializează foarte mult, legăturile de ordin emoţional făcându-i să se simtă cu adevărat împliniţi.

Ceaiul şi vinul, secretele grecilor din Ikaria

În insula grecească Ikaria, oamenii au o durată de viaţă de trei ori mai mare faţă de restul populaţiei din lume. S-ar părea că anii mulţi din buletin se datorează curelor cu ceaiuri din plante, cu proprietăţi antiinflamatoare şi antioxidante, dar şi vinului produs în zonă. Obişnuiesc să bea ceai după fiecare masă, merg mult pe jos – iar clima îi ajută. De asemenea, cei mai în vârstă nu uită să se odihnească la prânz şi consumă carne cu moderaţie, motiv pentru care chipurile lor ascund atât de bine anii pe care îi au. Pe insulă, riscul bolilor este mai scăzut în comparaţie cu alte locuri din Grecia.

Dieta mediteraneană, atuul centenarilor italieni

În Sardinia, o persoană în vârstă este respectată de întreaga comunitate. Se pare că secretul longevităţii constă într-o dietă veche de sute de ani, pe bază de fructe şi legume, ulei de măsline, peşte şi brânzeturi naturale. Locuitorii Sardiniei obişnuiesc să bea câte un pahar de vin la sfârşitul mesei, băutură ce le sporeşte vitalitatea. Chiar dacă ating vârste înaintate, oamenii nu se sfiesc să facă mişcare şi nici nu şi-au pierdut simţul umorului.

Odihna, tabietul oamenilor din Costa Rica

Locuitorii peninsulei Nicoya, din Costa Rica, au şanse duble să atingă cel puţin vârsta de 90 de ani, spre deosebire de restul populaţiei. Motivul este unul cât se poate de banal şi are legătură cu odihna. Aceştia susţin că nimic nu este mai de preţ ca un corp şi un suflet odihnit. În plus, au grijă la alimentaţie şi se trezesc foarte devreme. În zonă s-au înregistrat cele mai puţine cazuri de cancer din întreaga ţară.

Ştiai că...

...şi islandezii se numără printre cei mai longevivi şi fericiţi oameni din lume? Au aerul şi apa curate, de o calitate superioară, se îmbolnăvesc rar, iar frigul îi îndeamnă să facă mult sport. În plus, au la îndemână ape termale de leac şi mănâncă mult peşte.
...persoanele care se îndrăgostesc în tinereţe şi îşi întemeiază o familie au o speranţă de viaţă mai mare faţă de persoanele celibatare? Se pare că dragostea, fericirea şi sentimentul de stabilitate pot adăuga pe răbojul vieţii încă 10 ani.
...cel mai bătrân om din lume a încetat din viaţă la vârsta de 121 de ani, în urma unui accident banal? Chilianul Jaramillo, cunoscut şi ca Don Celino, a căzut din pat, iar o coastă i-a perforat un plămân.