Fiecare persoană este unică,motiv pentru care pot avea loc anumite reacţii la substanţele din medicamente,având ca rezultat declanşarea altor probleme de sănătate.

Banalul paracetamol,un pericol?

Paracetamolul este fără îndoială unul dintre cele mai utilizate medicamentede către români. Nu are nevoie de prescripţie de la medic şi este luat pentru o gamă largă de afecţiuni,răceală,gripă,dar şi dureri. Luat fără recomandarea prealabilă a medicului,banalul paracetamol poate avea efecte secundare neprevăzute. El afectează în timp funcţionarea ficatului şi a rinichilor şi poate creşte frecvenţa crizelor de astm în cazul persoanelor ce suferă de această afecţiune. Gravidele trebuie să ştie că,luând paracetamol,probabilitatea ca bebeluşul să sufere de astm sau de alte probleme respiratorii creşte cu 21%.

Calmantele pot duce la apariţia cancerului

Migrenele,durerile articulare sau crampele abdominale pot fi ameliorate cu ajutorul calmantelor,ibuprofenul şi diclofenacul fiind cele mai utilizate medicamente în acest sens. Însă,administrarea lor nu rămâne fără efecte secundare. Senzaţia de greaţă,diareea şi ameţelile se numără printre cele mai uşoare neplăceri pe care le poate da ibruprofenul. Administrat în mod repetat,el creşte semnificativ riscul de cancer la sân. Diclofenacul pe de altă parte creşte incidenţa atacurilor de cord şi a hemoragiilor stomacale.

Antibioticele te predispun la infecţii

Adesea,răcelile,gripele sau chiar şi cele mai mici infecţii sunt tratate după ureche cu antibiotice. Administrarea lor ar trebui făcută doar cu acordul medicului specialist,în caz contrar afectele adverse nu se vor lăsa aşteptate. Pe lângă faptul că bacteriile vor căpăta în timp rezistenţă la substanţa activă,antibioticele,în special penicilina şi amoxicilina,predispun la infecţii cu virusul herpetic sau cu candida,precum şi la inflamaţii articulare.

Antibioticele distrug sistemul imunitar şi creează un dezechilibru în flora intestinală.

Adriana Dragu

Doctor Medicină Internă,clinica Ameos

Este recomandat ca medicamentele să fie luate împreună cu un pahar mare de apă. În caz contrar,este posibil ca pastilele să se dizolve în esofag,ceea ce poate irita mucoasa. Totodată,dacă pacientul suferă şi de alte afecţiuni,el trebuie să-i semnalele medicului acest lucru. Este necesar să fie menţionate eventualele alergii,în special în cazul antibioticelor şi nu trebuie niciodată depăşită doza de medicamente recomandată de doctor sau cea menţionată pe ambalaj.


Citeşte şi:

Ce medicamente nu trebuie luate împreună

Cum interacţionează medicamentele cu alimentele