Efectul marmorat

Un efect elegant,potrivit şi pentru camerele mici,este cel de marmură,pe care îl poţi crea cu ajutorul vopselei Stucco Veneziano. Are în compoziţie un praf de marmură care permite întinderea ei pe multe tipuri de suprafaţe interioare,chiar şi pe cele expuse umezelii.

Aplicarea se face în trei straturi consecutive,care trebuie şlefuite foarte bine. Este ideal ca pereţii să fie drepţi,altfel în unele zone va trebui să încarci cu vopsea şi efectul nu va fi uniform. Aplică mai întâi stucco,neuniform,apoi un strat de glet şi la final ceară de finisaj cu miere de albine şi săpun de Marsilia. Ceara face ca vopseaua să capete luciul tipic de marmură.

În stil rustic

Poţi să obţii acest acest efect dacă aplici peste o vopsea lavabilă,clasică,o altă vopsea specială în nuanţe de bej,oranj sau maro închis,pe care o întinzi cu o pensulă în mod neuniform. Cu cât ai mai multe straturi de vopsea,cu atât culoarea se va închide mai mult.

Un alt tip de material cu care se obţine efectul rustic este vopseaua glet modelabilă. Se găseşte în nuanţe de bej şi maro închis şi se întinde cu trafaletul. O variantă a efectului rustic este cea realizată cu Stucco Antico. Acesta se întinde cu gletiera în diverse direcţii până se acoperă întreaga suprafaţă a peretului.

O altă posibilitate este să aplici peste stratul de vopsea unul de glet,apoi unul de vopsea lavabilă specială (lazură). Prin aplicarea gletului se realizează un relief între suprafaţa plană şi cea ieşită uşor în exterior. La final,ai nevoie de ceară pentru finisaj.

Efectul nisipos

Pentru a obţine un efect nisipos,începe prin a aplica unui fixator de culoare albă,cu trafaletul. Apoi,întinde un strat de vopsea colorată,alegând una dintre cele patru nuanţe colorate standard:maro,roşu,bej şi verde. Lazura nisipoasă reprezintă un ultim strat,care se aplică pe diagonală sau circular,cu pensula.