„Nu în seara asta,dragule...!“ Locul acţiunii:dormitorul conjugal. Personaje:el – plin de dorinţă şi ea – care ar vrea să doarmă liniştită.

Cum să-l „amâni“ atât de elegant,încât să i se pa­ră până şi lui că un somn bun e cea mai potrivi­tă alegere? Nu că ai vrea să faci asta prea des,dar se-ntâmplă ca avansurile lui să nu vină la mo­mentul potrivit.

 

Propune-i câteva remedii împotriva plictiselii!

 

Asta este o adevărată artă! Dacă la masa de sea­ră nu ai avut curajul să-i spui că te doare capul groaznic şi că ai vrea să te culci mai devreme,nu ai prea multe variante de salvare. Oricum,migrena nu este pe lista motivelor de „handi­cap“ în... dormitor.

 

Soluţie

 

Arată-i cum e să faci ceva din obliga­ţie! Invită-i,pe neaşteptate,un prie­ten cu care nu s-a văzut de mult. As­ta îţi permite o retragere discretă spre dormitor,unde vei adormi instanta­neu. Dacă soluţia asta nu-ţi place,pro­fită de pasiunile lui:Internetul,mu­zica,noutăţile în materie de automo­bile. În ultimă instanţă fixează-i tele­comanda pe un canal de sport! Şi as­ta chiar la ora de culcare! Dacă nu merge aşa,poate merge cu un film sau un ziar care i-a scăpat necitit pes­te zi,plus o ceaşcă de ceai liniştitor.

De câte ori nu se întâmplă ca el să vrea o noapte pasională,iar tu să stai cu ochii în tavan şi cu gândul la noul vostru credit,plus proiectele de concediu în Grecia,plus cererea copilului de a-i cumpăra bicicletă,plus...

 

Soluţie

 

E suficient! După ce vă veţi aşeza în pat,va reflecta şi el la lista de probleme. Ai timp să te odih­neşti o jumătate de oră şi să-i faci pe voie până adoarme buştean. Efectul? El va re­zolva lucrurile fără reproş.

 

Reţeta succesului? Consensul!

 

Psihologii spun că,da­că te agăţi de prea mul­te pretexte,există o pro­blemă în cuplul vostru care trebuie degrabă re­zolvată. Aceasta este sin­gura soluţie constructi­vă. Altfel,îl vei auzi într-o zi pe partenerul tău spu­nându-ţi precum voiajo­rul lui Topârceanu:„Ră­mâi sănătoasă cucoană,că-mi iau geamantanul şi plec!”

 

Dă-i de lucru!

 

Dacă ai avut o zi obositoare,în care dis-de-di­mineaţă ai dus copilul la şcoală,apoi ai fugit direct la serviciu,după care ai dat o goană prin piaţă şi ai ajuns acasă ca teleportată,fix în faţa aragazului,e fi­resc să intri în dormitor,ruptă de oboseală.

 

Soluţie

 

Pune-l şi pe el la treabă! În loc să duci tu co­pilul la şcoală,trece această activitate pe lista domnului care este atât de activ seara,taman când ţie ţi se-nchid ochii. Nici în piaţă n-ar fi cazul să mergi numai tu! Poate faceţi cu rân­dul,ca să înjumătăţeşti efort şi timp.

Aşa,ajungi şi tu mai devreme acasă,te odih­neşti niţel şi,la ora când vă retrageţi în cuibuşorul vostru de nebunii,nu vei mai fi atât de epuizată. S-ar putea să se inverseze rolurile... Tu fresh,el,mai puţin.