E 101,E 300 şi E 160– sunt doar câteva dintre vitaminele şi coloranţii naturali care se găsesc în alimentele de pe piaţă. Mai exact,E-urile de mai sus sunt doar câţiva dintre aditivii alimentari siguri pe care îi găsim în alimente. Specialiştii în nutriţie spun că din totalul de 315 aditivii care se găsesc în alimente cel mult 20 sunt inofensivi pentru sănătate. Restul fac parte din „listele neagre” din proiectele Ministerului Sănătăţii. Printre acestea se numără E123,E 621,E 320,E 251,E 252,aditivi cancerigeni,care au efecte toxice asupra creierului.

Aditivii – vitamine din alimente

Sub denumirile aditivilor,de multe ori dificil de pronunţat,se găsesc şi vitamine care ajută la întărirea sistemului imunitar.

-E 101 (riboflavina) este de fapt vitamina B2,a cărei carenţă poate afecta foarte mult sănătatea. „Deşi ca aditiv se utilizează doar pentru că are culoarea galbenă,aportul este foarte util,combătând anemia,tulburările de vedere,dar şi cele care pot apărea la nivelul mucoaselor şi tegumentelor”,susţine Corina Zugravu,medic primar în igiena alimentaţiei şi nutriţiei. Aditivul,care se obţine din germenii de grâu,din ficat şi din drojdie,se găseşte în produsele de patiserie,dar şi în concentratele pentru supe/ciorbe.

-un alt aditiv bun,ascuns sub denumirea comercială de E 300,este şi vitamina C sau acidul ascorbic. Asimilată din alimentaţie,vitamina este esenţială în sinteza colagenului şi la formarea ţesuturilor conjuctive sau a celor dure. „Acidul ascorbic ne fereşte de infecţii,ne întăreşte sistemul imunitar şi are şi rol antidepresiv”,mai adaugă nutriţionistul Corina Zugravu. În comerţ,aditivul se găseşte în produsele care conţin ouă,în laptele condensat sau fulgii de cartofi.

-  E 306-309 (tocoferoli) sunt denumirile din comerţ ale vitaminei E. Cunoscută ca fiind „vitamina tinereţii”,vitamina E previne apariţia bolilor de piele,fluidizează sângele şi întârzie îmbătrânirea celulelor pielii. Ea se obţine din germenii de grâu,din uleiurile nerafinate,iar în comerţ o găsim în produsele care au un conţinut mare de grăsime vegetală.

Citeşte continuarea articolului pe clicksanantate.ro.