Originară din Mexic,planta îşi schimbă culoarea frunzelor superioare în roşu,roz,galben sau crem în preajma Sărbătorilor. Potrivit unei legende,după ce mexicanii s-au creştinat,un copil sărac a vrut să-i ducă lui Dumnezeu o ofrandă.  Pentru că nu avea bani,băiatul a cules de pe drum câteva flori,care au înflorit în ziua de Crăciun. De atunci,planta a fost numită Crăciuniţă.

Se crede că este otrăvitoare

Nu se ştie încă de uunde a căpătat Crăciuniţa reputaţia de plantămortală,dar,mulţi cred că această credinţă provine din 1919,când moartea unei tinere fete a fost atribuită ingerării frunzelor de Crăciuniţă. De asemenea,unii oameni care sunt alergici la latex sunt,uneori,alergici la seva plantei,spun medicii,motiv pentru care se crede că ea este otrăvitoare.

Care este adevărul?

S-au făcut numeroase studii pentru a determina dacă Steaua Crăciunului este într-adevăr periculoasă pentru sănătate sau nu. Oamenii de ştiinţă au analizat un milion de cazuri în care oamenii au consumat plante non-alimentare şi,dintre acestea,peste 20.000 au mâncat frunze de Crăciuniţă.

96% dintre aceste persoane nu au necesitat îngrijiri medicale. Restul s-a confruntat doar cu greaţă şi vărsături. În aproape 100 de cazuri,copiii au mâncat cantităţi mari,dar nu s-au confruntat cu probleme de sănătate.

Trebuie sau nu să ne facem griji?

În general,în cazul în care un copil mănâncă o plantă necunoscută,este bine să consulţi medicul,pentru a fi sigură că planta consumată nu este otrăvitoare. Altfel,Crăciuniţa este o plantă uşor de întreţinut,numai bună să-ţi împodobească locuinţa în straie festive.