Ghid de îngrijire a ţestoaselor

1 46421 original jpg jpeg

Bazinul ales pentru micuţele ţestoase trebuie să fie îndeajuns de mare,astfel încât să poată înota în voie. Pentru broscuţele ţestoase pui (până în 2-3 ani),acvariul e bine să aibă o capacitate de 60 şi 100 l,iar pentru cele adulte,500-1000 l. Fundul acvariului poate fi tapetat cu nisip în care se pun plante ornamentale. Broaştelor ţestoase le place să stea pe pietre sau pe bucăţi de plută.

Un alt element important pentru acvariu este asigurarea unei surse de lumină cu ultraviolete,necesară pentru stocarea vitaminei D3,cu rol în dezvoltarea şi protejarea carapacei. Astfel,la 60 cm deasupra bazinului,e bine să existe o lampă cu UV,care să funcţioneze câteva minute pe zi,de 2-3 ori pe săptămână.

Temperatura apei să nu fie mai mică de 23 grade Celsius sau mai mare de 26 grade,fiindcă altfel ţestoasele îşi reduc activitatea şi nu mai mănâncă. Le place ca apa să fie permanent curată,iar în acest scop există filtre speciale pentru acvarii. Curăţarea acvariului,cu tot cu sistemul de filtrare,se face cel puţin o dată pe lună.

Broscuţele nu mănâncă chiar orice şi e important să te interesezi în magazinele de specialitate despre hrana lor. În funcţie de specia din care face parte,i se va stabili un anumit meniu. Pe lângă acest meniu special,le mai poţi hrăni cu bucăţi de carne de vită sau mânzat,frunze verzi de salată,viermişori,râme,peşti mici,alge,fructe şi legume roşii (cireşte sau vişine fără sâmburi,căpşuni,roşii). Spre deosebire de broaştele ţestoase terestre,cele acvatice trebuie hrănite de 2-3 ori pe săptămână,într-un vas separat,fiindcă mâncarea rămasă se poate descompune,provocând diverse boli. După hrănire,ţestoasele se clătesc cu apă călduţă şi se introduc la loc în acvariu.