Ce este hipotiroidismul

Această afecţiune este cauzată de funcţionarea deficitară a glandei tiroide,mai exact aceasta nu mai produce numărul de hormoni necesari organismului pentru a funcţiona corespunzător. Acest dezechilibru duce la acumularea de kilograme,la uscare pielii,creşterea colesterolului şi la oboseală accentuată.

Are două forme

95% dintre cazurile de hipotiroidism au caracter autoimun (anticorpii atacă glanda tiroidă,ceea ce-i afectează funcţionarea) sau sunt cauzate de cantitatea scăzută de iod din organism,în lipsa căruia glanda tiroidă are de suferit. Hipotiroidismul secundar are legătură cu glanda pitulară. În acest caz creierul nu stimulează corespunzător glanda pitulară şi în consecinţă secretă prea puţini hormoni.

Poate fi cauzat şi de stres

Responsabilităţile zilnice,treburile casnice şi copiii sunt cele mai mari surse generatoare de stres. Acesta împiedică glanda toroidă să producă suficienţi hormoni,ceea ce-ţi poate da întregul stil de viaţă peste cap.

Diagnosticul este greu de pus

Hipotiroidismul are simptome comune cu a altor afecţiuni specifice femeilor şi din acest motiv este deseori confundat. Este indicat,dacă nu eşti mulţumită de diagnosticul pus sau dacă observi că tratamentul prescris de medic nu dă niciun rezultat,să ceri o a doua opinie. Analizele de sânge,în special cele care măsoară dozajul hormonilor îio pot alunga orice nelămurire şi sunt un pas esenţial în stabilirea diagnosticului.


Citeşte şi:

5 semne că ai probleme cu tiroida

3 alimente bune pentru tiroidă