Deşi pare nepoliticos sau chiar un semn de dezinteres,căscatul poate avea la bază cauzemult mai serioase,aşa că nu ignora aceste semnale. Află care sunt cele mai probabile 7 cauze.

Oboseala sau somnolenţa

Când eşti obosit sau somnoros este normal să caşti. În timp ce cauzele exacte care determină corpul să reacţioneze astfel sunt încă necunoscute, căscatul ca semn al oboselii este foarte des întâlnit.  Totuşi,lipsa de somn poate poate fi cauzată de anumite tulburări,cum ar fi apnee de somn sau insomnie.

Anumite medicamente

Sunt medicamente care îţi pot crea o stare de somnolenţă,ceea ce duce la problema abordată în acest articol. Medicamente precum ISRS (inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei),antihistaminice (medicamente utilizate pentru tratarea alergiilor),antidepresive sau  alte medicamente pentru ameliorarea durerilor sunt cele care te pot face să te simţi somnoroasă.

Reacţii vasovagale (pe sistem nervos)

Căscatul poate indica,de asemenea,un atac de cord.  Chiar dacă acesta este un simptom destul de rar întâlnit,faptul că simţi nevoia să caşti fără a te simţi obosită sau fără a-ţi fi somn ar putea semnala probleme cardiace.

Epilepsie

Aceasta este o afecţiune care apare din cauza unor leziuni permanente la nivelul creierului.Asta determină creierul să trimită semnale anormale cum ar fi căscat excesiv,în unele cazuri. 

Tumoare pe creier sau accident vascular cerebral

Încă o situaţie în care creierul tinde să trimită semnale anormale. Oamenii de ştiinţă au emis ipoteza că prezenţa leziunii din creier,care a cauzat iritarea nervilor,poate duce la căscat.

Scleroză multiplă

Pacienţii care suferă de scleroză multiplă au adesea accese lungi de căscat şi probleme cu somnul,potrivit unui studiu,dat fiind că bolnavii suferă de disfunctie termoregulatorii (incapacitatea de a controla temperatura corpului). 

Insuficienţă hepatică

Un simptomaparent inofensiv,precum căscatul,poate fi un semnal de alarmă pentru o boală extrem de gravă,ca în cazul insuficienţei hepatice în stadiu terminal. Deocamdată nu se ştie exact ce anume cauzează acest simptom,dar medicii cred că la bază stă oboseala.