În comuna Frecăţei,judeţul Tulcea,la 24 de kilometri de oraşul Tulcea,este sărbătoare aproape în fiecare zi. Zeci de pelerini îşi îndreaptă paşii spre Mănăstirea Celic Dere.

Odată ajunşi aici,se apropie cu smerenie şi nădejde de icoana cu cea mai neobişnuită faimă:aceea că se curăţă singură. Îl înfăţişează pe Mântuitorul,cel de la care,rugându-se,credincioşii speră să afle linişte şi vindecarea trupului şi a sufletului.

Celic Dere,numele menit mănăstirii

Puţini ştiu că Mănăstirea Celic Dere a fost mai întâi locuită de călugări,fiind fondată chiar de doi monahi lipoveni,în secolul al XIX-lea. Numele Celic Dere,dat de turci pârâului pe valea căruia se găseşte mănăstirea,se traduce prin „pârâul de oţel”.

Mănăstirea a fost construită de călugări ardeleni şi basarabeni veniţi de la Muntele Athos. Aici se află câteva icoane celebre:icoana lui Iisus,aceea a Maicii Domnului,numită Eleusa,care grăieşte şi lăcrimează,şi a Fecioarei Maria Năruşaiscaia.

Curios este că cele trei locaşuri monahale tulcene (Celic Dere,Saon şi Cocoş) formează pe hartă o cruce perfectă. Maicile de la Celic au fost martorele multor minuni,printre care şi aceea a curăţării icoanei lui Hristos.

Misterul icoanei Mântuitorului

Povestea icoanei de la Celic Dere începe acum 115 ani,când era acoperită de o pâclă groasă. În timpul războiului ruso-turc,a fost adusă din Rusia. Un soldat i-a încredinţat-o unui călugăr,spunându-i:„S-o ţineţi cu mare evlavie,că prin ea se va săvârşi o mare minune.

O vedeţi că e neagră,dar se va curăţa,şi ochii Mântuitorului,care sunt închişi,se vor deschide. Când se va curăţa de tot,va fi minunea. E important să fim pregătiţi sufleteşte să primim miracolul”. Anii au trecut,iar acum se poate vedea că icoana s-a luminat,iar ochii lui Iisus sunt întredeschişi.

O legendă care vorbeşte despre viitor

Ultimele cuvinte ale soldatului care a adus icoana Mântuitorului la Celic Dere au trezit temeri şi chiar şi o legendă. Se spune că atunci când se va curăţa cu totul,se vor petrece mari schimbări în viaţa oamenilor.

Din acest motiv se bănuieşte că a pomenit soldatul de pregătirea noastră sufletească. Nicio altă icoană nu mai are o profeţie atât de înfricoşătoare. Totuşi,credincioşii nu se tem de ea,mai ales aceia care au văzut icoana şi i s-au închinat,pentru că partea care s-a luminat mai mult îl arată pe Mântuitor zâmbitor şi blând.

Credinţa l-a salvat de la moarte

Iisus,aşa cum este înfăţişat de „icoana care se curăţă singură”,deşi nu are ochii deschişi,parcă ar glăsui:„Veniţi la Mine,toţi cei trudiţi şi împovăraţi şi Eu vă voi da odihnă.” (Matei 11:28). Nu-i de mirare că mulţi şi-au găsit aici leacurile pentru diverse boli.

O credincioasă din Tulcea şi-a adus soţul căruia i se depistase o tumoare la faringe. În urma citostaticelor,era foarte slăbit. Au stat la Sfântul Maslu,s-au rugat. Peste puţin timp,bărbatul a început să se înzdrăvenească,iar tumoarea i-a dispărut. De atunci,în toate duminicile vin la slujbă,să mulţumească lui Iisus că îşi cresc împreună copilul.

Icoana Fecioarei face şi ea minuni la Celic Dere

În paraclisul mănăstirii se mai află o icoană miraculoasă,cea a Maicii Domnului Năruşaiscaia. A scăpat de două ori din foc înainte de a ajunge la Mănăstirea Celic Dere,pe când aparţinea unei familii de credincioşi din comuna Năruşăi,judeţul Ismail.

Mai întâi,ea a rezistat unui incendiu abătut asupra casei acestei familii,apoi flăcărilor în care o aruncase un moştenitor. Acesta o văzuse înnegrită,dar a fost uluit de flăcările care au ieşit din cuptor şi de faptul că a rămas intactă.

La Înviere,icoana a fost luminată de o rază şi un glas a cerut să fie dusă la arhimandritul Athanasie,ctitorul Mănăstirii Celic Dere. Şirul de minuni ale acestei icoane a început prin vindecarea a doi călugări,imediat ce a fost adusă în biserică.