Ceapa face parte din aceeaşi familie cu usturoiul,prazul,arpagicul,prazul şi ceapa eşalotă. Poate fi roşie,albă,galbenă sau verde. În plus,variază de la ascuţită,picantă,uşoară sau dulce,în funcţie de soi. Cele mai folosite sunt cepele roşii şi cele albe şi pot fi consumate crude,fierte sau prăjite.

Pe lângăfaptul că oferă gust mâncărurilor,ceapa are şi multe utilizări medicinale:

• Inhibă creşterea tumorii,deoarece este bogată într-o varietate de sulfuri. Cercetările arată că popoarele asiatice au cel mai mare aport de ceapă şi usturoi şi,astfel,au un risc cu 40% mai scăzut în dezvoltarea cancerului.
• Ceapa conţine uleiuri esenţiale benefice pentru pacienţii cu tulburări cardiace (coronariene).
• Ajută la reducerea tensiunii arteriale şi a colesterolului.
• Ceapa conţine crom,care scade nivelul de glucoză şi îmbunătăţeşte toleranţa la aceasta.
• Stimulează sistemul imunitar.
• Ceapa,consumată împreună cu usturoi,previne tromboza şi reduce hipertensiunea.
• Este un bun diuretic,expectorant şi antiseptic.
• Poate îmbunătăţi funcţia pulmonară,în special în cazurile de astm.

Anumiteafecţiuni comune pot fi uşor tratate cu ajutorul unor remedii de casă,pe bază de ceapă:

• În caz de răceală,tuse,bronşită şi gripă,consumă 4 linguriţe de suc ​​de ceapă şi miere.
• 1 ceapă pe zi purifică sângele şi combate anemia.
• Câteva picături de suc ​​cald de ceapă puse în ureche te scapă de durerile specifice anotimpului rece.
• Consumul de ceapă inhibă setea şi creşte pofta de mâncare.
• În cazul unei pete maronii,pe faţă sau pe corp,se aplică un pic de suc de ceapă pe zona respectivă.
• Sucul de ceapă ajută la reducerea căderii părului. Fă-ţi un amestec de miere şi suc de ceapă şi masează-ţi scalpul,pentru a stimula creşterea părului. 

 


Citeşte şi:

Mirosul de ceapă te scapă de insomnie

Uite cum lecuieşti pârdalnica bronşită!