Pe tot parcursul vieţii,jocul rămâne valoros pentru oameni. Altfel,nu am putea vorbi de milioane de fani ai unor sporturi şi de practicanţi ai acestora printre adulţi. De altfel,de-a lungul timpului,specialişti din mai multe domenii au evidenţiat importanţa sportului,susţinând că este baza învăţării,oferindu-i unui om „arsenalul” esenţial supravieţuirii.

Jocurile potrivite dezvoltă creativitatea

Sigur ţi s-a întâmplat ca puiuţul tău să aleagă ca jucărie favorită o biată cârpă şi nicidecum superinvenţiile momentului. Întotdeauna o jucărie simplă va aduce un aport mult mai mare creativităţii copilului şi dezvoltării lui. De asemenea,nicio jucărie ce nu va putea înlocui distracţia cu părinţii sau cu alţi copii. Doar cu mami şi tati va putea să-şi dezvolte abilităţile emoţionale şi va căpăta personalitate. Dar,în egală măsură,dacă o jucărie nu lasă loc unei aventuri,descoperirilor,atunci lumea interioară a copilului va fi mai săracă. Jocul cu copilul este foarte important,pentru că,între 3 ani şi 6 ani,universul micului om este unul al imaginaţiei. Încercaţi să-i citiţi basme,să-i stimulaţi creativitatea punând mai apoi în joc diverse personaje şi lăsându-i copilului posibilitatea să ţeasă noi poveşti.Aşa începe aventura maturizării

Copiii au un talent înnăscut şi o dorinţă interioară de imitare şi de explorare. De exemplu,când un bebeluş ajunge la vârsta primilor paşi,va dori să exploreze singur şi să descopere. El va insista să stea pe propriile picioare,încă mici şi nesigure,dar să meargă fără ajutor. Pe măsură ce creşte,voi trebuie să-l ajutaţi să dobândească noi abilităţi prin învăţarea de jocuri noi. Dezvoltarea lui intelectuală,emoţională şi socială depind mult de asta. Prin joc,copiii se autodescoperă şi îşi dezvăluie lumea înconjurătoare.

Minte ageră într-un corp sănătos

Introducerea timpurie în programul copilului a jocurilor pe calculator,pe telefon sau a televizorului nu vor ajuta la dezvoltarea lui fizică armonioasă. Dar jocurile de exterior-leapşa,raţele şi vânătorii,v-aţi ascunselea,alergatul sau săriturile în lungime-vor da rezultate imediate. Efortul fizic aduce şi beneficii psihice majore,pentru că mintea sănătoasă are nevoie de un corp sănătos. Educaţia fizică învinge obezitatea şi ajută la păstrarea sănătăţii şi tonusului copilului. De asemenea,îmbunătăţeşte coordonarea motorie şi senzorială,dezvoltă simţurile,atenţia distributivă şi coeziunea de grup. Dansul este şi el important. Cântă împreună cu copilul,joacă-te rima,fazan şi câte şi mai câte. Astfel îşi va dezvolta limbajul şi vocabularul.  

Jocuri,nu muncă!

Dacă exagerezi cu activităţile extraşcolare,să ştii că nu-i faci nici un serviciu celui mic. Pentru el,toate acestea se transformă în muncă,pentru că sunt impuse. Este important să găsiţi o balanţă între activităţile impuse,micile responsabilităţi şi „hârjoneală“. Pe voi ce vă făcea fericiţi şi de ce vă aduceţi aminte cu plăcere din propria copilărie? De orele de germană de la grădiniţă sau de căţăratul pe bare ori înălţarea de zmeie? Jocul trebuie să aibă ca motiv principal distracţia. Încercaţi să introduceţi cât mai multe jocuri în programul copilului. Cel mic va fi împlinit emoţional,relaxat,energizat şi încrezător în propriile forţe.  

De ce este jocul atât de valoros?

În cele din urmă,jocul modelează spiritul şi trupul,oferă valori morale,ajută la stabilirea şi respectarea de reguli,dezvoltă încrederea în sine. De asemenea,stimulează abilităţile sociale,respectul pentru partenerii de joacă,primele simpatii. Nu uitaţi să respectaţi lucrurile care-i plac copilului,lăsaţi-l pe el să-şi găsească jocurile preferate. Nu încercaţi să-i impuneţi propriile opţiuni! Din clipa în care s-a născut,copilul are drepturi egale cu ale voastre,ale părinţilor,şi are propriul drum pe care voi sunteţi meniţi să-l păziţi şi protejaţi. Dar este drumul lui,nu al vostru! Jocul corect,fără presiune din partea părinţilor,va solidifica relaţia dintre copii şi părinţi şi vă va aduce amintiri uimitoare pe viitor.

Ţine cont!

Între 18 luni şi 3 ani,cu cât vei implica mai mult copilul în jocuri sau în activităţi ludice,cu atât îi vei dezvolta acestuia abilităţile de comunicare lingvistică,creativă şi socială şi-l vei pregăti pentru primii ani de şcoală

Alexandru Cojocaru,psihoterapeut Mediclass,www.mediclass.ro

Dacă ai nevoie de o consultaţie sau de consiliere,scrie pe adresa alexandru.cojocaru@mediclass.ro sau sună la 0724.539.589