Ce este estrogenul

 

Este un hormon sexual secretat atât în organismul femeilor cât şi al bărbaţilor,de către glandele corticosuprarenale. Şi celulele adipoase din organism produc estrogen. La femei,producătoare de estrogen sunt sunt şi ovarele. Declinul producţiei ovariene,din timpul menopauzei,duce la simptomele neplăcute înregistrate în această perioadă.

 

 

Ce efecte are estrogenul

 

În organismul femeii,are un rol evident în mestruaţie şi în dezvoltarea din timpul pubertăţii. Are rol în coagularea sangvină,ajută ficatul să producă proteine,controlează nivelul de colesterol şi funcţiile cerebrale.

 

 

Cum se schimbă nivelul de estrogen de-a lungul vieţii

 

Nivelul de estrogen fluctuează de-a lungul vieţii,cu un vârf în timpul pubertăţii,şi cu vârfuri şi valori minime în perioada menstruaţiei. Sarcina duce iarăşi la creşterea nivelului de estrogen. Când o femeie atinge vârsta menopauzei,ovarele nu mai produc estrogen,iar nivelul acestui hormon scade dramatic,ceea ce duce la o serie de efecteneplăcute în organism.

 

 

Cine are nevoie de suplimente de estrogen

 

Cum,la menopauză,concentraţia de hormon scade foarte mult,aceasta situaţie afectează sănătatea femeilor şi calitatea vieţii lor. Dacă simptomele negative sunt greu de suportat,medicul poate prescrie suplimente cu estrogen.

 

 

Care sunt riscurile suplimentelor cu estrogen

 

Cercetările au arătat că,pe termen lung,suplimentele cu estrogen pot duce la producerea de cheeaguri de sânge şi risc sporit de atac vascular cerebral,infarctşi cancer la sân. Astăzi,specialiştii prescriu doze mai mici,pe perioade mai scurte.